header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Павле већ на фрескама Штампај Е-пошта
уторак, 19 април 2011

 Покојни поглавар Српске православне цркве осликан као светац на фрескама у у храму у Косовској Митровици и у црквама у Аустралији.

Патријарх српски Павле, само годину и по дана од упокојења, на фрескама храмова Српске православне цркве већ се приказује као - светитељ.

Са златним ореолом око главе, патријарх Павле јесенас је осликан у олтару Храма светог великомученика Димитрија у северној Косовској Митровици, али и у неколико православних цркава у Аустралији. Фрескописци га представљају у плаво-белој архијерејској одећи, са јеванђељем у рукама и прстима спојеним за благослов.  

Место у реду светитеља, како објашњавају у СПЦ, заслужио је својом вером и животом, а прва фреска са његовим ликом налази се у епархији коју је водио дуже од три деценије.  

- Патријарх Павле освештао је 2005. године храм у Митровици, што је један од разлога да се његов лик нађе на зидовима цркве - каже протојереј-ставрофор Милија Арсовић, архијерејски намесник косовскомитровачки. - Гледајући у фреску са његовим ликом, осећамо како нас и данас духовно води кроз искушења кроз која пролазимо на Косову и Метохији.  

Прота Милија додаје и да ће готово сваки Србин о патријарху Павлу изговорити речи - „свети човек“.

Исти благи поглед, добро упамћен у српском народу, приказан је и на фрескама у две цркве у Сиднеју - храму Светог Саве у Мона Вејлу и Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу.

Фрескописање покојног поглавара српске цркве, према тумачењима стручњака за црквене каноне и уметност, није ништа чудно, нити погрешно. У православљу није реткост да значајне личности за светитеље прогласе прво верници, а да црква овакво поштовање крунише уписом у именослов светаца.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/131949/Patrijarh-Pavle-vec-na-freskama

Последњи пут ажурирано ( уторак, 19 април 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.