header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Запалио се Благодатни огањ Штампај Е-пошта
субота, 23 април 2011

 +++

Благодатни огањ, који се сматра  једним од чудеса православног хришћанства, сишао је у суботу у храму Гроба Господња у Јерусалиму. Огањ се запалио на  чудесан начин у Кувуклији – капели унутар храма, изнад камена на којем је почивало  Велике суботе сахрањено Тело Христово.

      Благодатни огањ се појавио према молитвама патријарха Јерусалимског Теофила и хаљада ходочасника. Према традицији, све свеће и лампе су у храму биле угашене. Патријарх Јерусалимски Теофил се налазио у Кувуклији сам, без икаквих средстава за добијање ватре.  Када се десило чудо силаска Благодатног огња, патријарх Теофил је предао огањ верницима.  Делић  божанственог огња ће делегација руског  Фонда Андреј Првозваног донети специјалним авионом у Москву, у храм Христа Спаса.

Извор: „Глас Русије“

+++

Благодатни огањ: путовање из Јерусалима у Русију

Благодатни огањ, који већ у току скоро две хиљаде година сваке године силази на чудесан начин уочи православног Ускрса, биће данас пренета из Јерусалимског  Храма Васкрснућа Христова (Гроба Господња) у Москву  за почетак свечаног Ускршњег богослужења у главну саборну цркву Русије – Храм Христа Спаса.

 Силазак Благодатног огња уочи Светлог Христова Васкрснућа у Јерусалиму  све до сада нико не може да објасни. Међутим, сваке године десетине хиљада ходочасника долазе на Свету Земљу да би својим очима видели то чудо. Ове године Ускрс славе истовремено све хришћанске конфесије, од  Великог петка се код храма Гроба Господња скупља маса света.

Церемонија силаска почиње рано ујутро Велике суботе и може да траје неколико сати. Ноћу у храму гасе све свеће. У подне се са звоника чује звоњава и почиње свечана поворка. У то време у самој згради, која прима 10 хиљада људи, и око ње верници се непрестано моле. Када се ватра  појави у Кувуклији (капели), где се налази Гроб Господњи, чују се раздосни усклици. Људи честитају једни другима, што се чудо десило. Та је радост повезана с тиме, што, према предању, оне године, када ватра не запали на чудесан начин свећу на Христовом Гробу, настаће смак света.

Почев од 2003. године, захвалујући руском фонду Андреја Првозваног, Свету ватру сваке године могу да виде верници Русије.  Пренос хришћанске светиње се одржава у оквиру међународног програма Молите мир за Јерусалим, коју су иницирали Руси, - испричао је у свом интервјуу радиокомпанији Глас Русије први  потпредсденик Фонда Андреја Првозваног Михаил Јаковљев.

Идеја је настала, када су организатори Фонда први пут посетили Јерусалим.  Они су видели у Храму натпис над дверима – Молите мир за Јерусалим. После тога им је пала на памет идеја међународног програма. Тим пре што је тада почела интифада – устанак Палестинаца. Било је немирно. Чини ми се да је наш програм допринео стабилизацији ситуације на Светој Земљи.

Познато је да је први пут Благодатни огањ донео у Русију пре више од 900 година игуман Данило. Он је био први руски богомољац који је извршио пешке ходочашће на Свету Земљу и детаљно описао своје путовање. Важно је да је обновљена традиција преноса  Благодатног огња у Русију.

Пратимо и древну традицију.  Свакако, осећамо величанственост подвига наших првих народних дипломата, који су долазили из младе и скоро непозанате  државе – Кијевске Русије – да уче традиције православља на Светој Земљи.  Осећамо жељу да поновимо и обновимо тре древне традиције.

Када  се огањ појави, јерусалимски патријарх Теофил дели  светињу представницима помесних православних цркава, као и руској делегацији Фонда Андреја Првозваног. Огањ ће у специјалној капсули бити пренет у Москву, у Храм Хиста Спаса, као и различите православне  епархије Русије и иностранства. Иначе, Фонд дели  свети огањ не само православним верницима, већ и католицима – шаље огањ у Италију, - прича Михаил Јаковљев.

Друге године узастопце Ускрс се поклапа код православаца  католика. Зато у православне храмове долазе и католици да би видели тај огањ, јер од 16. века – доба поделе календара  на григоријански и јулијански – католици су такође признавали огањ светим.

Свети огањ је живо сведочанство наше хришћанске вере и симбол опраштања грехова. Зато светиња мора да буде присутна у што већем броју цркава Русије и других земаља. Драго нам је што број верних, који долазе у Јерусалим и желе да носе са собом делић Благодатног огња, сваке године постаје све већи, - завршио је  представник Фонда Андреја Првозваног.

http://serbian.ruvr.ru/2011/04/23/49366553.html

Напомена: Постављање You Tybe видео записа наше -  прим. "Борба за веру"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 23 април 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.