header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Менгелеови наследници Штампај Е-пошта
недеља, 04 септембар 2011

 Потврђено да је 1.300 Гватемалаца жртвовано у експериментима лекара америчке морнарице непосредно после Другог рата

Јавна здравствена служба америчке морнарице „жртвовала” је најмање 1.300 Гватемалаца у такозваном истраживачком раду „за добробит оболелих од венеричних болести”. 

Језива истина о догађајима из 1946-48. откривена је случајно прошлог октобра а прошлог викенда је и званично потврђена у извештају Биоетичке комисије основане на захтев председника САД.

Жртве, махом особе проблематичног социјалног статуса, подвргаване су попут лабораторијских заморчића експериментима лечења од сифилиса и гонореје – без њиховог знања и сагласности.

Заведено у америчким правосудним аналима под заједничким именитељем „Сифилис-експеримент”, документе о експериментима је у архивама пронашла Сјузан Реверби, научна сарадница Велесли колеџа у Масачусетсу.

На лични захтев председника Барака Обаме формирана је Биоетичка комисија која је пола године истраживала злочине научних сарадника јавне здравствене службе (ПХС) у Гватемали после Другог светског рата.

„Ако се првобитно веровало да је реч о научно-истраживачком подухвату у коме је у ’појединачним случајевима’ дошло до кршења етичких начела струке, сада се зна да су амерички медицински стручњаци свесно кршили сва етичка правила”, пише Ројтерс у извештају о дводневним расправама минулог викенда.

„Користили су ’експерименталне методе’ упоредиве са праксом озлоглашеног нацистичког доктора Јозефа Менгелеа”, коментарише хамбуршки „Шпигл”.

Људи-заморчићи (постоји и жаргонски израз „хумани заморчићи”)одабрани су за експерименте а да нису знали о чему је реч. Неретко су били „наговорени” – уз одговарајућу принуду.

Ко су биле жртве? Припадници најнижег социјалног сталежа, затвореници, војници-дезертери, проститутке, ментално оболели... Најпре би им била убризгана сифилистична крв, а потом су били подвргнути „опсервацијама” – уз одговарајући третман антибиотицима (пеницилин) или без третмана.

Потресан је случај пацијенткиње заведене под шифрираним именом Берта: на самрти, намерно инфицирана од сарадника истраживачког тима, подвргнута је „финалном експерименту“. По наређењу шефа истраживача, доктора Џона Катлера, испод капака, у усну дупљу и на гениталије нанет јој је премаз гноја гонореје.

Међудржавна комисија правника из САД и Гватемале расправља сада о обештећењу потомака жртава, а уследило је и „историјско извињење“ председника Обаме председнику Гватемале Алвару Кому.

Случај тиме није окончан. Напротив. Правосудни органи САД су најавили могућност нових истрага у такозваној афери „Таскиџи“: од 1930. све до 1972. припадници афроамеричке популације у савезној држави Алабами инфицирани су вирусима венеричних болести – под изговором лекарског тима да је реч о вакцини...

Група америчких конгресмена тражи преиспитивања свих познатих случајева злоупотребе научно-медицинских експеримената.

„Шпигл” појашњава да се интересовање америчких конгресмена каналише у два правца. Са једне стране, поставља се питање ко би требало да преузме политичку одговорност. Са друге стране, траже се нови регулативи контроле америчких медицинских лабораторија.

Каже се, у духу компромиса, да би тако требало оповргнути сумње дела светске јавности да су и нове велике епидемије заразних болести у смртоносни поход светом вештачки кренуле из сличних лабораторија.

М. Казимировић

објављено: 02.09.2011.

 

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Mengeleovi-naslednici.sr.html

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 04 септембар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.