header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руска Црква подсећа: Не постоји судбина, већ слобода избора Штампај Е-пошта
четвртак, 19 јануар 2012

У Московској Патријаршији сматрају очигледно бесмисленим покушаје да се уз помоћ звезда предвиди будућност.

 „Уверен сам да је духовно опасно покушавати да се на основу положаја звезда испланира своја будућност“, - изјавио је председник Синодалног одељења за односе између Цркве и друштва Руске Православне Цркве Московске Патријаршије протојереј Всеволод Чаплин.

По његовим речима, „проблем с астролозима“ је заправо у томе што они „покушавају да наметну детерминисан програм понашања, објашњавајући како данас, или ове недеље или овог месеца, или у овој години, мораш учинити неке ствари, а у друго време – друге, то јест све време покушавају да нашу хришћанску или постхришћанску свест врате древном незнабожачком веровању у постојање судбине“.

 „Судбина није хришћански појам. Судбина не постоји. Постоји слобода. Човек сам изграђује свој живот, сам доноси одлуке, и добро је ако су те одлуке у сагласности с вољом Божијом. Човек није испрограмиран; он није везан ни за звезде, ни за последице, које, наводно, могу произаћи из комбинације звезда и њиховог распореда на небу“, - убеђен је свештеник.

Отац Всеволод је још приметио да Господ није случајно сакрио будућност од човека.

 „Морамо се свагда старати да живимо по Божијим заповестима, да испуњавамо Божију вољу и чинимо добра дела. Морамо свагда бити спремни за сусрет с Господом, после наше смрти или краја овог света. Када је реч о добрим делима, не би требало да одлажемо за сутра ништа од оног што је могуће, и што се треба учинити данас,“ - изјавио је представник Цркве.

По материјалу са „Интерфакс религија“

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 20 јануар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.