header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Извињење еп. Григорија у дубровачкој катедрали Штампај Е-пошта
субота, 21 јануар 2012
        Епископ захумско-херцеговачки Григорије присуствовао је, у уторак 17. јануара, на позив дубровачког бискупа Мате Узинића, молитви за јединство хришћана у дубровачкој катедрали Узнесења блажене Девице Марије. У беседи након молитве, Григорије је истакао да је предуслов сваког јединства реч опрости која има моћ да загрли и онога који нас не воли и да отопи мраз мржње у ономе који зло мисли. Ево те беседе у интегралном облику (са сајта Епархије захумско-херцеговачке):
        „Прихватио сам позив и изузетну част преузвишеног бискупа, начелника цркве дубровачке, да вам на овом важном мјесту, у Катедрали Узнесења Блажене Дјевице Марије, упутим неколико ријечи о веома важној теми. Ниједног тренутка не заборављам колико је озбиљан изазов и какву одговорност носи свака изговорена ријеч. Довољно је подсјетити се колико је вијекова прошло, а да хришћани Истока и Запада нису разговарали блиско и отворено, у црквеној атмосфери, желећи да у свему, а прије свега у међусобним односима, буду ученици Христа Господа, који нам је дао нову заповијест – да љубимо један другога као самога себе. Дао нам је заповијест о апсолутној и савршеној љубави, тражећи од нас истовремено и минимум и максимум. Минимум да волимо оне који нас воле, а максимум да волимо и оне који нас не воле. Тако нас је наш Бог и учитељ уздигао до највишег могућег звања које човјек може имати: да будемо љубљени ученици Његови, проповједници Његовог јеванђеља. А проповједник јеванђеља требало би да буде благовјесник новине коју Христос доноси у свијет; проповједник и исповједник благовијести о новом етосу, дарованом од Христа; о етосу и начину живота који праштањем и љубављу поражава зло, преображавајући га у добро.
 
        Преузвишени оче бискупе, презвитери, ђакони и вјерни народе овдје сабрани, могао бих да говорим дуго, да се враћам у историју, подсјећајући се многих и значајних ствари. Могао бих вам причати и о умјетности која нас спаја и ономе што нас раздваја, или чак о будућности, али то би било само моје виђење, јер будућност је у рукама Божијим, али је и суд у рукама Божијим. Хришћанска етика, ако бисмо је најсажетије хтјели изразити, етика је праштања и неосуђивања. Желећи да избјегнем сувишне ријечи и да сачувам топлину сусрета, не налазим бољу и снажнију ријеч од оне која је нашла своје мјесто и у самој божанској литургији и у нашој најважнијој молитви – Оченашу, а та ријеч је услов за хришћански живот. Она је почетак ослобађања од гријеха и вратница покајања, али је још више од тога - искорак у вјечну слободу љубави. Она има такву моћ да загрли и онога који нас не воли и да отопи мраз мржње у ономе који зло мисли. Важна је и зато је треба изговарати са изузетном одговорношћу, имајући у виду најприје онога који ју је на тај начин изговарао - самога Христа. Она је предуслов сваког једниства, али знамо да постоје и услови за јединство хришћана. Никоме није забрањено да искреним срцем и смиреним духом изговори ту ријеч, свјестан њене тежине и смисла; а та ријеч гласи - опрости. Треба да говоримо увијек и изнова: опрости нам, Боже, гријехе наше. И једнако тако снажно и искрено – опростите, браћо и сестре, јер Отац наш опростиће нама дугове наше, само ако и ми опрашатамо дужницима својим. Вечерас, на овом светом мјесту, у овој прелијепој катедрали и у овом чудесном граду, имам потребу, као хришћанин и епископ изговорити ову хришћанску ријеч - опростите.
 
         Свуда је земља Господња, као што се и ми у овом тренутку налазимо на земљи Господњој. И свако мјесто и град и крај заслужују и примају Божији благослов. Али сам дубоко увјерен да је данашњи сусрет утолико важнији зато што се догађа у Дубровнику, у граду свјетлости и љепоте, граду сусрета свјетова. Дубровник није граница између Истока и Запада, он је одувијек био њихова спона. Иако је преживио многе несреће, надасве је град среће и гостопримства, јер он дочекује и иде у сусрет другима. Утолико је значајније данашње наше сусретање у призиву мира, благослова и једниства, којем треба да тежи свака душа жедна живога Бога. Треба да хитамо том извору, као јелен на изворе вода, да се напојимо водом живом - Христом Богом, јер је то и пут и циљ и смисао. У томе смо, дубоко вјерујем, већ сви сагласни. Ако неко хита истом циљу различитим путевима, нека због тога не повређује другога и, када стигне и нађе Хљеб живота, нека се окријепи и обрадује и нека дијели радост са свијетом и свима - радост живота. У тој радости, у овом дому Божијем, поздрављам вас миром Божијим, желећи јединство свих у Христу.“
 
          Информативна католичка агенција (ИКА) извештава да је пре заједничке молитве Оченаша, бискуп Узинић захвалио епископу Григорију на упућеним речима и искреним мислима које је поделио са свима, те у контексту његове проповеди и истицања потребе опраштања другима како би Бог опростио свима, рекао: "Ако желимо бити кршћани, морамо опростити". Исто тако и ми имамо за што рећи опростите, казао је бискуп, па "и ја у име свих нас епископу и његовој Цркви, кажем: 'Опростите', с надом да ће доиста бити кршћани и опростити". На крају екуменистичког богослужења бискуп Узинић је најавио да ће се следеће године молитвени сусрет одржати у православној цркви у Дубровнику. Дани од 18. до 25. јануара у Римокатоличкој цркви традиционално су посвећени молитви за јединство свих хришћана.
Последњи пут ажурирано ( субота, 21 јануар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 93 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.