header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Приватност важнија од ауторских права Штампај Е-пошта
недеља, 19 фебруар 2012
 Србија усваја антипиратски споразум?

Подршка - Интерес Србије је да се приступи споразуму АЦТА јер постоји акциони план Владе који то подржава, рекао је Радивој Митровић, државни секретар у Министарству науке Трговински споразум АЦТА, који је донесен да би међународни стандарди заштите ауторских права били усклађени на светском нивоу, а казнена политика за интернет пиратерију знатно оштрија, по свој прилици ће бити прихваћен и у Србији.

Према речима Радивоја Митровића, државног секретара у Министарству науке, у интересу Србије је да се приступи овом споразуму јер постоји акциони план Владе Србије који то подржава.

- У нашем је интересу да то уредимо и то је предуслов за озбиљну економију. Већ су крајем прошле године уведене измене закона о ауторским и сродним правима које додатно регулишу то поље - каже Митровић. Он напомиње да је кад нас много већи проблем то што се закон после усвајања не примењује, јер се не доносе подзаконски акти и оснивају агенције које не функционишу.

Игра глувих телефона

Наши покушаји да у Влади Србије добијемо више информација били су прилично безуспешни. У Управи за дигиталну агенду рекли су нам да је то питање у надлежности Министарства науке, а надлежни из Министарства науке су нас пребацили на Завод за заштиту интелектуалне својине.

Са друге стране, Пиратска партија Србије упозорила је да ће споразум АЦТА омогућити блокирање садржаја на интернету, без обзира да ли је садржај пиратски или није, и тиме директно угрозити слободу комуникација.

Почетком октобра 2011. овај споразум потписали су САД, Аустралија, Канада, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Сингапур, Јужна Кореја, а у јануару су га потписале 22 чланице ЕУ. Протести због прихватања овог споразума одржани су у више европских земаља.

Прекјуче је, међутим, Европски суд правде донео одлуку са далекосежним последицама по овај споразум. У спору који је покренула белгијска компанија за заштиту ауторских права музичара САБАМ, Европски суд правде пресудио је у корист тужене стране, друштвене мреже Нетлог.

Приватност важнија од ауторских права

САБАМ је још пре три године од суда затражио да Нетлог постави софтвер који би прегледао све фајлове који се постављају на интернет страну Нетлога како би се пронашли они који крше ауторска права. Суд сматра да би постављање таквог софтвера значио кршење права приватности корисника и навео да је важније обезбедити приватност него ауторска права. Осим тога, суд страхује да би постављање „филтера" могло да значи цензуру легалних садржаја што би кршило слободу протока информација.

- Филтер би могао да поткопава слободу информација, јер систем не би могао да разликује легални и илегални садржај, што би могло да резултира блокирањем легалне комуникације - пише у судској одлуци.

Оваква одлука поставља праксу на основу које би и споразум АЦТА могао да падне на највишем европском суду, уколико спор против споразума дође на дневни ред.

Станко Стаменковић

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/Dnevni_magazin/story/204192/Srbija+usvaja+antipiratski+sporazum.html

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.