header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Гардијан: Оптужена часна сестра за продају беба Штампај Е-пошта
субота, 17 март 2012

 Часна сестра Марија Гомес прва је особа која је оптужена у оквиру истраге о више од 1.500 случајева продаје беба за време режима Франсиска Франка у Шпанији

 ЛОНДОН - Часна сестра Марија Гомес прва је особа која је оптужена у оквиру истраге о више од 1.500 случајева продаје беба за време режима Франсиска Франка у Шпанији, од 1939. до 1975. године, објавио је данас "Гардијан".

Британски лист наводи да је систем уклањања беба из породица које би Франков режим проценио као политички опасне прерастао у илегано пословање на чијој су се мети нашле самохране мајке и сиромашне породице.

Гомесова, која је 1970-их и 1980-их година радила у шпанским болницама, у локалним новинама је објавила оглас преко ког је самохраним мајкама нудила помоћ и на тај начин долазила до новорођенчади.

Иако се њено име спомиње у многим тужбама због крађе и продаје беба у то време, оптужница против сада 80-годишње часне сестре усредсређена је на случај 29-годишње девојке Пилар која је као беба дата на усвајање, а пре осам месеци је пронашла мајку.

У једној клиници у Мадриду у којој је Гомес радила доктори су наводно држали тело једне умрле бебе како би убедили мајке да је дете преминуло.

Шпанско министарство правде и тужилаштво истичу да решавање скандала око крађе беба представља приоритет, док активисти за људска права захтевају да истрагу спроведе влада, истичући да је мрежама доктора, медицинских и часних сестара било дозвољено да слободно делују у многим деловима земље све до почетка 1980-их година.

Кампања која је почела у јануару прошле године са 261 пријављеним случајем до сада обухвата више од 1.500 тужби које су поднете судовима широм Шпаније.

Извор: "Танјуг"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.