header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Америчка влада дала „зелено светло“ за Монсантов биотехнолошки експеримент Штампај Е-пошта
понедељак, 16 април 2012

 Вашингтон – Америчка влада је по први пут ставила потпис на велики експеримент са генетски модификованим усевима, којим Монсанто уводи тестирање семена кукуруза широм Америке – од Јужне Дакоте до Тексаса. Из Монсанто корпорације тврде да ће новим семеном кукуруза које може успевати и напредовати у сувим, неповољним условима, ревитализовати велики део националне пољопривреде.

Вероватније је, међутим, да ће успех значити ревитализацију у смислу Монсанто профита и ништа више, како пише Русија Данас. Монсанто је у последњих неколико година жестоко критикован због своје, благо речено, дискутабилне правне праксе, након што је покренуо бројне тужбе против малих пољопривредника за неовлашћено коришћење генетски модификованих усева патентираних од стране корпорације.

Иако се у многим случајевима претпоставља и верује да је Монсантово семе  на мање фарме донео ветар, глодари и друге природне силе, од усева на корпоративним фармама из суседства.  Резултат немогућности да се такмиче против Монсанта у суду – корпорација преузима и купује своју конкуренцију, па је у последње време постигла велики напредак у смислу монополистичке политике семена.

Ово одобрење модификованих усева којим је влада охрабрила Монсанто, изазвало је велику забринутост.

Прошли месец Џим Геритсен, председник Органског семена виноградара и трговачких друштава, изјавио је да ће предузети кораке да се зауставе „претње и злостављање малих пољопривредника“ и додао да се мора спречити Монсантова генетска контаминација органског семена и органских усева „још данас“ .

„Американци морају имати право на избор на тржишту – да се одлуче којом врстом хране ће хранити своје породице“, рекао је Геритсен.

Око 300.000 фармера који производе органску храну тренутно чека судску одлуку која би требала зауставити тужбе Монсанта против малих пољопривредника. Чланови покрета Окупирајмо Вол Стрит, под називом Окупирајмо Средњи запад Мидвест, најавили су демонстрације против Монсанта који има канцеларије у том подручју.

Извор: „Русија данас“

 http://www.svetinjebraniceva.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=373:2012-04-16-19-52-58&catid=3:newsflash

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.