header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Повратак Светиње Штампај Е-пошта
среда, 09 мај 2012

 Најстарија икона, насликана по узору на Иверски лик Богородице,  донета  у Русију са Атоса 1648. године, која се у последње време чувала у Државном Историјском музеју, предата је РПЦ. У свечаној церемонији предаје је учествовао изабрани за председника РФ Владимир Путин. Светиња ће се чуватьи у московском Новодевичјем женском  манастиру, у којем се икона налазила све до 1920-их година.

Враћање те иконе Цркви је историјски догађај, - уверен је историчар религије Алексеј Јудин.

То је први икона, насликана по узору на Иверски лик Богородице. Она  је стигла у Русију у доба цара Алексеја Михајловича у 17. веку из Иверског манастира  на Атосу. За  владавине цара Алексеја и патријарха Никона у Русији је било три сличне иконе. Међутим, ова је икона била прва, насликана на Атосу и донета у Москву, где су је свечано дочекали код капије Московског Кремља цар Алексеј и бројни верници. Она је била једна од омиљених икона руског народа.

Познато је да су монаси-зографи на Атосу строго постили. На икони се види аутограм зографа на грчком језику: Марљиво је сликао ову икону Јамвлих Романов, који живи у Иверској  ћелији. 7156 године од стварања света (1648).

Прво је икона била смештена у Успенској цркви Московског Кремља, али је 1654. године она била у војном походу, завршеним  победом над Пољацима код Вјазме. По повратку у Москву цар Алексеј је у знак захвалности за победу дао Иверску икону Новодевичјем манастиру.

Тај женски манастир се и данас сматра једним од најлепших архитектонских здања Москве. 14 зграда се налази у завијутку реке Москва. Манастир је основан 1524. године. Он је више пута  бранио југо-западни прилаз граду. Рецимо, 1591. године, када се престоници примакла  хорда кримског канна Кази-Гиреја, одред стрелаца на моћним зидинама успео је да спречи прелаз непријатеља преко реке. 1812. године, када се  француски император Наполеон  повлачио из Москве, те је покушао да дигне манастир у ваздух, монахиње су успеле  да спрече ту трагедију,  водом угасивши фитиље код барутане.

2004. године  је тај архитектонско-религиозни споменик руске културе и историје био укључен  у Списак Светске баштине УНЕСКО. Икона Иверске Богородице се налазила на територији манастира више од 350 година, - испричала је у интервјуу Гласу Русије настојатељ тог женског манастира игуманија Маргарита Теоктистова.

Икона је само једном напустила  манастир. 1913. године у време прославе 300. годишњице дома Романових, икону су изнели да јој се верници поклоне. У совјетско доба, када је Новодевичиј манастир био затворен, икона се поред других вредности чувала у Фондовима Државног Историјског музеја, јер је филијала музеја била  на територији манастира. 2010. године, када је донета одлука о враћању манастира Цркви, музеј је напустио територију манастира, те је и икона напустила манастир – први пут за три столећа. Зато је враћање иконе за нас велики догађај.

Из руку изабраног председника РФ Владимира Путина древну икону Иверске Богородице прихватили су првојерарх РПЦ Патријарх Кирил и  патријарши намесник Московске епархије митрополит Крутицки и Коломенски Јувеналије. Свечаном литијом је светиња пренета од порте до Смоленске саборне цркве, где ће се света реликвија чувати.

Извор: Глас Русије“, фото: РИА Новости

+++

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 мај 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 94 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.