header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протојереј Всеволод Чаплин позвао вернике да примене силу у одбрани својих принципа Штампај Е-пошта
петак, 11 мај 2012

 Руска Православна Црква одбацује принцип „непротивљења злу насиљем“ и позива вернике да своја начела заштите силом. С оваквом изјавом иступио је протојереј Всеволод Чаплин, председник Синодалног одељења РПЦ за односе између Цркве и друштва, известио је „Политсовет“ 10. маја.

„Данас је потребно све учинити како више никада вођство над народом и његовом вером не би преузели револуционари и узурпатори. Ми треба да знамо да заштитимо светиње, веру и Отачество. За православне хришћане је недолично да учествују у борби за звање најнесрећније и понижене жртве, на шта их подстиче савремена масовна култура... Злу је нужно супротставити се силом“, - цитира Чаплинове речи „Интерфакс“.

Као пример, протојереј је навео догађаје од пре 90 година у граду Шуја у Ивановској регији, када је неколико грађана покушало силом да се супротстави одузимању црквених драгоцености (које су бољшевици предузели 1922.-нап. "Борба за веру").

Управо такво супротстављање силом Чаплин сматра истинским хришћанством. „Хришћанство није мјузикл Ендрју Лојда Вебера, и није роман Булгакова. Хришћанство – то је Јеванђеље, Благоверни кнез Александар Невски, Свети Филарет Московски, Свети Праведни Јован Кронштатски, Свети Патријарх Тихон, који су анатемисали прогонитеље. С таквим хришћанством Русија има будућност“, верује свештеник.

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 мај 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.