header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руско Православље добило признање у Италији Штампај Е-пошта
среда, 30 мај 2012

 Руска Православна Црква званично је призната у Италији. Влада Републике Италије одобрила је правни статус парохији Московске патријаршије. То ће увелико олакшати парохијску службу свештеника и отворити нове могућности за развој православне вере у региону.

Ово признање РПЦ-и даје потпуно нове законске могућности, рекао је у интервјуу радио станици „Глас Русије“ руководилац Корсунске епархије РПЦ, под чијим су  надлештвом руске цркве и парохије на Апенинском полуострву, епископ Нестор Сиротенко:

„Такође, можемо закључити споразуме о коришћењу цркава. Ово је још један ниво признавања од стране Владе Италије, које нам је било апсолутно неопходно. Чињеница је да данас у Италији, према различитим проценама, постоји око милион људи, који су духовна деца Руске Православне Цркве. Пре свега, они су  из Украјине, Молдавије, Русије. И њихов број је веома значајан, тако да број наших парохија расте.“

Као правно лице, Руска Православна Црква, сада може да купује имовину и земљу, али и да буде одговорна пред судовима, да има независну приходе, па чак и конкурише за средства из државног буџета.

Владимир Кучумов служи у Италији већ 10 година. Данас је отац Владимир  игуман легендарног руског комплекса у Барију. Нешто раније ове године, подворје цркве Светог Николе, коју такође називају „Мала Русија у Италији", коначно је било предато  РПЦ. Јединствен православни комплекс, изграђен је у Барију, новчаним средствима руских верника почетком 20. века. Истина, Русији ово подворје није дуго припадало. Након револуционарних промена  власти  1917. године, нове совјетске власти су биле приморане да се одрекну имовине. Процес враћања имовине руској цркви Светог Николе почео је тек средином 90-их година прошлог века.

Сада ово подворје посећују не само верници руске православне цркве, већ и православци из других земаља, па чак и католици. Имамо веома топле односе са Светом столицом, рекао је протојереј Владимир Кучумов:

„Међу побожним католицима влада велико интересовање за источне традиције. Православним свештеницима у Италији је веома добро за живот. Када се овде крећеш улицама у мантији, и са крстом, мештани показују знаке пажње и поштовања, чак  траже благослов и молитве. Нас поштују и увек смо добродошли у католичким црквама, да причамо католицима о православној вери.“

Православље - трећа по заступљености вероисповест у модерној Италији. Историја РПЦ почиње на Апенинима од краја 18. века- 1797 у Торину, а две године касније у Напуљу појавиле су се прве руске цркве. Данас у републици има преко 50 парохија и верских заједница  Московске патријаршије.

Извор: Голос России, фото: © Flickr.com/abac077/cc-by-nc-sa 3.0  

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 мај 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.