header image
НАСЛОВНА СТРАНА
За улазак под Острог – пола евра по особи Штампај Е-пошта
уторак, 29 мај 2012

 Надокнада за посету верским светињама одавно је уведена у свету. Посета, рецимо, грчким Метеорима, светилиштима у Јерусалему, богомољама у Русији или Бугарској, да се и не говори о Ватикану, подразумева и таксу коју убирају – како где – држава или црква.

Већ прва најава да ће таква пракса бити уведена и у Црној Гори изазвала је протесте у туристичким агенцијама, а ни православној цркви није свеједно што ће држава убирати приход, а да притом није учинила ништа да се изграде путеви, одморишта и на други начин побољшају услови за долазак ходочасника.

Само неколико дана од празника Светог Василија, а ове године на десетине хиљада верника са свих страна света дошло је до острошке светиње, на платоу код доњег манастира никао је инфо-пункт. Ту ће ускоро сести општински службеник – да прати рад агенција које организују посете острошком чудотворцу, проверава ваучер на којем је исписан број путника и остале податке и – наплаћује „излетничку таксу“.

Тако ће у дело бити спроведена одлука коју су 28. децембра 2007. године донели одборници ДПС и СДП даниловградског парламента, којом је одобрено наплаћивање излетничке таксе од 0,50 евра по посетиоцу манастирима Острог и Ждребаоник, у којима се чувају мошти светих Василија Чудотворца и Арсенија Сремца, архиепископа српског.

Такса ће важити и за обилазак Мартинићке градине, Спушке тврђаве, спомен-дома „Мартинићка битка“, за планинске рејоне Студено, Пониквица и Вукотица, за излетишта Глава Зете и Орја лука. Ко жели да посети све те дестинације мораће за сваку од њих да издвоји 50 евроцента.

О овој мери, пре неки дан, туристичке агенције обавестила је директорка ТО Даниловграда Снежана Јовановић. У писму које је упутила агенцијама стоји да је реч о „паушалном новчаном износу који општини плаћају туристичке агенције и друга правна лица или предузетници који у склопу обављања туристичке делатности, посећују туристичке локалитете изузетних природних или културно историјских вредности.“

- Такса се утврђује за сваког посетиоца у оквиру организованих група туриста који посећују локалитете у износу од 0,50 евра по особи и наплаћиваће се током целе календарске године. ТО Даниловграда одговорна је за праћење и наплату излетничке таксе – објашњава Снежана Јовановић.

Да је овим чином манастир Острог постао жртва недефинисаних односа између цркве и државе, тврди Славко Крстајић, извршни директор туристичко-поклоничке агенције Митрополије црногорско-приморске „Одигитрија“.

- У недостатку закона који регулише однос државе и верских заједница могуће је донети један накарадни документ и богохулно прогласити светитеље „брендом“ или „робном марком“, потенцирајући чудотворне моћи моштију Светог Василија. Ми још нисмо званично добили обавештење о увођењу таксе за посету манастиру Острог, али ми се чини, без обзира на то што је црква увек за сарадњу са државом, да је све урађено брзоплето. Оваква и слична питања не могу се решавати без узајамне сарадње – каже Крстајић. – Држава, односно општина Даниловград, треба да се позабави решавањем инфраструктурних, саобраћајних, безбедносних и свих других услова који су преко потребни да би ходочасници и остали посетиоци светилишта могли безбедно да дођу и врате се из манастира.

- У манастиру Острог често се након искрене и усрдне молитве ходочасника дешавају исцељења, просветљења и многа друга тајанства и чудеса и то када то хоће Господ и Свети Василије – а не по обећању шефа туристичке организације или агенције која доводи туристе – огорчен је Крстајић.

Не плаћају сви

Неће сви плаћати таксу. Овог „пореза“ ослобођена су деца до 12 година, особе са тешким чулним и телесним сметњама, ученици школских екскурзија, студенти чији излет организују факултети, страни држављани који су по међународним конвенцијама ослобођени плаћања такси, чланови иностраних и домаћих званичних делегација које долазе у посету општини Даниловград, као и чланови хуманитарних организација који долазе у Црну Гору ради пружања помоћи.

Острог није што и пршут

Протојереј Велибор Џомић каже да свеци не воле рекламе и брендове, већ примају молитву и жртву оних који им приступају са вером и скрушеношћу. – Духовно отуђеним и атеизираним типовима није тешко да смисле светогрђе. Зар је светом Василију Острошком место међу црногорским брендовима: његушкој пршути, колашинском сиру, црмничком вину или никшићком пиву? Пут који до Острога води преко Богетића потпуно је девастиран, пун је рупа и кратера, а онај нови који води од Ждребаоника још није завршен. Уместо да се верске слободе унапређују ради општег добра, у Црној Гори имамо случај да се прича о верском туризму, а притом прогони свештенство и монаштво! За цркву као духовну институцију, по њеној природи нису битни бројеви туриста и статистика, већ молитва, духовна утеха, поука и поклоњење моштима светитеља. Не водимо статистичке евиденције о броју поклоника и посетилаца, нити о њиховој националној припадности – каже Џомић.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:381779-Za-ulazak-pod-Ostrog---pola-evra-po-osobi

Последњи пут ажурирано ( уторак, 29 мај 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.