header image
НАСЛОВНА СТРАНА
САД: За 45 година присилно стерилисано 7.600 непожељних људи Штампај Е-пошта
петак, 22 јун 2012

 У америчкој држави Северна Каролина од 1929. до 1974. године присилно је стерилисано око 7.600 људи који су сматрани малоумним или на други начин непожељним, а велики број њих биле су сиромашне црнкиње. Први озбиљнији покушај да се свакој жртви плати одштета од 50.000 долара није успео, јер, иако је предлог прошао Представнички дом, сенатори из Републиканске партије сматрају да за то нема довољно буџетских средстава.

Већина америчких држава је имала програме стерилизације, а у неким случајевима жртве су имале 10 година, а могле су да буду стерилисане и само зато што се нису слагале са школским друговима или зато што су биле промискуитетне.

Званичници су добијали пристанак пацијената или њихових старатеља, мада многи нису схватали шта у ствари потписују.

У многим државама ти програми су обустављени после Другог светског рата, када су такве мере повезиване с покушајима немачких нациста да створе чисту расу. Северна Каролина је наставила с програмима и после рата.

Неки републиканци сматрају да предлог ништа не би променио, док други страхују да би то могло да наведе неке друге групе, као што су потомци робова, да траже одштету.

Група која помаже жртвама тих програма потврдила је да су 146 особа још живе, мада се процењује да их има око 1.800.

Илејн Ридик (57), која је са 13 година прислино стерилисана рекла је да разматра предузимање законских мера против државе Северне Каролине.

Она је једна од жртава која је отворено причала о неправди која јој је учињена и највише се залагала за прва жртава прислиног стерилисања.

Ридикова је са 13 година силована и остала трудна. Одмах након порођаја, стерилисана је јер је проглашена промискуитетном и ментално заосталом.

Она је тада живела са својом баком, коју су натерали да потпише документ, не објаснивши јој о чему се ради, под претњом да ће јој одузети унуку.

Илејн је гајила свог сина, школовала се, а сазнала је да не може да има више деце тек када се удала.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/329570/SAD-Za-45-godina-prisilno-sterilisano-7600-nepozeljnih-ljudi

Последњи пут ажурирано ( петак, 22 јун 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.