header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Закон о заштити верника: Pro et Contra Штампај Е-пошта
понедељак, 02 јул 2012

 О потреби да се посебно заштите осећања верника у Русији, говорило се почетком 2012, после инцидента у храму Христа Спаситеља. Крајем фебруара, чланице руског феминистичког панк-рок бенда Pussy Riot упале су у храм и извеле „панк молитву“ са многим увредљивим изјавама на рачун шефа државе и цркве. Наступ девојака повредио је осећања многих људи, укључујући и невернике.

Међутим, казна за ово дело (чланице бенда су од марта у притвору и прети им до седам година затвора), некима изгледа сувише оштра. Тако, преко стотину личности руске уметности, међу којима су и најпознатији глумци, редитељи, писци и музичари, потписали су петицију Врховном суду и московском Градском суду и тиме подржали учеснице ове групе.

Постојећи закони не могу да заштите веру и религију од напада, сигуран је председник Одељења за односе цркве и друштва из Московске Патријаршије Протојереј Всеволод Чаплин:

"Скрнављење верских осећања - јесте злочин који може да стане на крај грађанском миру у земљи и да изазове међусобно супротстављање огромне масе људи. Увреда верских осећања је изузетно опасна и треба је казнити не мање озбиљно него увреду за етничке преступе или скрнављења гробова или симбола државе."

Иницијатива посланика партије „Јединствена Русија“ да пооштри мере и да се допуни члан 282 Кривичног законика Русије „Изазивања мржње или непријатељства, као и понижавања људског достојанства" је не само подржан од стране Федерације Савета Русије, већ и од муслиманске заједнице. Међутим, председник Конгреса јеврејских верских заједница и организација Русије рабин Зиновиј Коган, напротив, уверен је да ће то довести до контраефекта и да ће над религијом и вером почети намерно да се ругају:

"Мора постојати чврсто очување принципа једнакости права. Присуство било које групе грађана, које би имало посебну заштиту од злостављања, је неуставно. Посебно јер имамо секуларну државу, па црква и њена заједница немају никакву предност у односу на друге групе."

Мењање постојећих закона и увођење амандмана на њих се не исплати. Боље је тражити начин да се постигне консензус између друштвених и верских организација, сигуран је директор приватне истраживачке установе „Институт за религију и право“ Роман Лункин:

"У отвореној демократској атмосфери, одређени иронични став, укључујући ту и религију и веровање је могуће. На пример, можете се сетити, како су реаговале папе током година на све скандале у вези са Католичком црквом. Недавно је био обнародован финансијски скандал у Ватикану, и Света Столица дуго није реаговала. Зато што током много година живота у демократском друштву, католици су навикли да постоје иронични људи, постоје атеисти, марксисти и секуларисти који тврде да је црква приватна ствар. И не реагују на такве изјаве и шале. Сигуран сам да, на ову позицију мора да се навикне црква, а посебно Руска православна црква."

Извор: Голос России, фото: РИА Новости

http://www.vostok.rs

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 02 јул 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.