header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Подземна српска црква у срцу Аустралије Штампај Е-пошта
недеља, 01 јул 2012

 "Младићеву" цркву помажу и Хрвати

Аустралијско месташце Кубер Педи је постало туристичка атракција због цркве земунице која припада Српској православној цркви, а за коју донације, осим самих Срба који живе у том месту, дају и Немци, Хрвати и муслимани.

Црква посвећена Светом Илији је укопана у стену и представља право мало архитектонско чудо, а поред специфичне орнаментике, „краси“ је и портрет хашког оптуженика генерала Ратка Младића!

Кубер Педи у западној Аустралији је првенствено био познат по руднику опала, све док није откривена неуобичајена православна црквица која је од ове заједнице направила праву сензацију. Како је објаснио Миломир Белошевић, председник српске православне заједнице Кубер Педија, одржавање кошта брдо новца и много напора, али захваљујући житељима тог места, некако у томе успевају.

- Немци, па чак и Хрвати и муслимани, ма свако кога упитамо за помоћ, помажу нам - каже Белошевић, а на питање шта у цркви тражи портет своејвремено најтраженијег хашког бегунца, одговара:

- Он је у притовру и још није проглашен кривим. Нека суд одлучи о томе.

Цркву, између осталог, красе и прелепи витражи кроз које се прелама спољна светлост. Украшена је и статуама светаца исклесаним у стени, а процењује се да је стара колико и „Библија“. Уколико би на поседу цркве такође био нађен опал, то би покрило све трошкове обнове и рестаурације, али како је објаснио Стојан Гарлић, благајник српске заједнице у овом месту, до сада ништа није пронађено, па се и даље ослањају на помоћ волонтера и туриста. Црква за сада нема свог пароха, а пре неколико година преминуо је последњи свештеник који је бринуо о њој.

- Тешко је пошто се налазимо у пустињи, а већина њих воли лепе куће, луксузне аутомобиле и такве ствари - каже Белошевић. Док не буде пронађен добровољац који би пристао да води ову парохију, верници у Кубер Педију свештенике виђају само за веће славе, годишњице и сличне догађаје, за које их благосиља патријарх.

Милан С. Прелић

http://www.alo.rs/vesti/50909/Mladicevu_crkvu__pomazu_i_Hrvati

Последњи пут ажурирано ( недеља, 01 јул 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.