header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Стиже електронски новчаник Штампај Е-пошта
понедељак, 23 јул 2012

  Новац и кредитне картице више неће бити потребне. Код двеју највећих швајцарских трговачких ланаца „Мигрос“ и „Коп“, купци могу од 2013. године своје намирнице плаћати путем свог мобилног телефона. И то је само почетак када се ради о новим мобилним техничким уређајима.

Ускоро ће нова технологија плаћања саживети у Швајцарској, прво код „Мигроса“ и „Копа“, који ће омогућити да се намирнице убудуће плаћају са мобилног телефона. Ово су за „Нове циришке новине“ потврдили потпароли ових великих компанија. Технологија је изум двеју водећих телекомуникационих компанија у Швајцарској „Свиском“ и Санрајз“. Клијенти ће морати да држе свој мобилни телефон на читачу картице на каси, тако да ће износ одмах са њиховог рачуна (кредита) бити скинут. За мањи износ није потребан ни ПИН - код. Цела технологија носи назив Near Field Communication (NFC), и омогућава бесконтактну размену података над раздаљинама до 4 инча. Телефон компанијама је до сада за покретање ове идеје недостајало два важна услова: Довољан број платних терминала и  доста модела мобилних телефона који могу да комуницирају са овим уређајима.

  

Кључеви од куће у телефону

Поред Копа и Мигроса, „Циришко саобраћајно удружење“ планира да наредне године на својим аутоматима за натплату карата инсталира исти овакав систем плаћања. У исто време све више и више Швајцараца  потребују мобилне телефоне. Електронски новчаник ће омогућити услуге које иду далеко изнад измирења рачуна. Експерткиња компаније „Санрајз“, Мариатереза Ваћали, најављује још новитета:

„У скоријој будућности свакако ћемо моћи да извршимо трансакцију мале своте новца од једног мобилног телефона до другог, или да путем електронског новчаника на сигурно мести сместимо кључ од стана или аута“.

Објављено у недељу 22. јула 2012. у швајцарским електронским новинама „20.минута“.

http://www.20min.ch/finance/news/story/Bald-ist-das-elektronische-Portemonnaie-da-10526078

Превод за "Борбу за веру": Милан Старчевић

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 23 јул 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.