header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Препуцавање екумениста и додворавање новим властима: Иринеј Амфилохију: Држи се Монтенегра! Штампај Е-пошта
четвртак, 26 јул 2012

 Формирање нове владе није узбуркало само политичке странке и коалиције већ је узнемирило и духове у Српској православној цркви. Двојица архијереја који се сматрају најутицајнијима у СПЦ, владика бачки Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, јавно су се посвађали око укидања Министарства вера у Влади Србије.

Митрополит Амфилохије се успротивио свођењу вера на владину канцеларију и тражио да та одлука буде још једном преиспитана. Као разлог за своје противљење навео је то што је српско Министартство вера до сада помагало цркве и богословије у Црној Гори, које немају подршку владе те државе. Укидањем помоћи из Србије, СПЦ у Црној Гори, према његовом мишљењу, била би стављена у тежак финансијски положај.

На Амфилохијеве недоумице око укидања Министарства вера уместо мандатара Ивице Дачића одговорио је владика бачки Иринеј Буловић, који је Амфилохија оптужио да не разуме проблематику о којој говори. Иринеј је Амфилохију спочитао да не треба да се бави министарством државе у којој не живи пошто у матичној Црној Гори не може „ни да сања“ о демократском моделу у решењу државно-црквене проблематике.

- Министарство вера, као самосталан орган, не постоји нигде, ни у једној савременој европској држави, укључујући и Републику Српску као државни ентитет, па и Црну Гору, међународно познату као Монтенегро, а у исламском свету као Карадаг - ироничним тоном је у саопштењу достављеном медијима одговорио Иринеј сугеришући да је разлог за укидање овог министарства штедња и рационализација државне управе. Иринеј, који се прошле године посвађао са ДС-ом око Закона о реституцији, нагласио је да су мандатар Дачић и сви који ће чинити нову владу Србије показали апсолутно добру вољу и намеру да се ангажују на афирмисању верских слобода и унапређењу сарадње државе са црквама и верским заједницама. Добри односи владике бачког са социјалистима датирају још из деведесетих година док је митрополит Амфилохије био најближи ДСС-у Војислава Коштунице, а потом и Борису Тадићу за време његовог председниковања. У разговору за „Ало!“, митрополит је изјавио да, упркос стрелама које је пут њега одапео Иринеј, не жели да му одговара преко новина.

- Немам ништа да кажем на оно што је изјавио Иринеј и не желим да се препуцавам преко медија - кратко нам је рекао Амфилохије .

Патријарх желео Калановићеву

Жеља патријарха Иринеја, према нашим изворима, била је да ресор вера буде додељен Верици Калановић, која важи за највећег верника у будућој влади. Калановићева редовно пости све постове и потиче из свештеничке породице пошто су јој и деда и отац били свештеници. Међутим, пошто је одлучено да верска питања решава посебна владина канцеларија, на чело те институције доћи ће неко други, али још увек није познато ко ће то бити.

Извор: „Ало“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 јул 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 68 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.