header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Британски хришћани по правду у Стразбур Штампај Е-пошта
четвртак, 06 септембар 2012

 Оштећени хришћани су изгубили одвојене парнице пред британским судовима на основу тужбе да су били дискриминисани од послодаваца

Четворо хришћанских верника из Британије, који тврде да су изгубили посао због својих верских убеђења, обратиће се Европском суду за људска права у Стразбуру с обзиром на то да су изгубили правну битку пред домаћим судовима.

Оштећени хришћани су изгубили одвојене парнице пред британским судовима на основу тужбе да су били дискриминисани од послодаваца.

Међу њима је и бивша службеница британске авиокомпаније "Бритиш ервејз" Надиа Евеида која је изгубила посао 2006. након што је одбила да са врата уклони огрлицу са крстом.

Из сличног разлога је посао у болници изгубила медицинска сестра Ширли Чаплин, пренела је британска мрежа Би-Би-Си.

Замајац хришћанима да заштиту својих права потраже у Стразбуру дала је британска Комисија за једнакост и људска права, која је оценила да су судије у овим случајевима "сувише уско" тумачили закон о равноправности.

Према њеном мишљењу, пресуде у "верским" процесима дале су за право послодавцима да примене неограничене рестрикције на понашање хришћана на радном месту.

Комисија је подсетила да је у случају службенице "Бритиш ервејза", та авиокомпанија образложила да је ношењем крста на ланчићу оптуштена радница прекршила упутство о безбедности, али и правила о облачењу.

Британски судови претежно доносе пресуде против хришћана, повремено упоредјујући њихова веровања са световним начелима што, како Би-Би-Си наводи, верницима не иде на руку.

Британски јавни сервис оцењује да ће исход процеса у Стразбуру означити "прекретницу" у ономе што је постала спора, али свеобухватна и дубока друштвена промена.

Европски суд ће, како се очекује, посебну пажњу посветити оним случајевима у којима су хришћани били изложени дискриминацији пошто су били приморани да пруже неку услугу хомосексуалцима упркос њиховом веровању да је реч о светогрђу.

Одлука суда у Стразбуру, ма каква она била, омогућиће хришћанима да ускоро без страха носе крст, док је пресуда око њихових ставова у веза са хомосексуалношћу на дугом штапу, оцењује Би-Би-Си.

Извор: Курир

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.