header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кратак преглед излагања екумениста у Сарајеву на тему "Љубав према сиромашнима- пут ка екуменизму" Штампај Е-пошта
среда, 12 септембар 2012

 Митрополит Волоколамски Иларион на екуменистичком сусрету с јеретицима позвао на љубав и отвореност

Председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, Митрополит волоколамски Иларион, је 10. септембра, у оквиру међурелигијског "сусрета за мир", који jе ове године одржан  у главном граду Босне и Херцеговине Сарајеву, узео учешће на округлом столу на тему „Љубав према сиромашнима - пут ка екуменизму“.

Округли сто је одржан под председништвом председника римокатоличке „Заједнице Светог Егидија“ Марка Импаљаца. На заседању су учествовали и српски патријарх Иринеј, председник Папског савета за унапређење хришћанског јединства, кардинал Курт Кох, генерални секретар Светског савета цркава, Олаф Фјуксе Твејт, монсињор Марко Њави (Заједница Светог Егидија) и председник Светског методистичког савета Пауло Локман.

Екуменисти - учесници округлог стола на тему „Љубав према сиромашнима - пут ка екуменизму“

У свом иступању митрополит Иларион је изложио своје виђење љубави. По његовом уверењу, „међухришћански дијалог је незамислив без пажње испуњене љубављу једних према другима и стремљењу ка отворености и помоћи ближњем“. „Ако данас дијалог међу хришћанима трпи искушења, то је, на првом месту, повезано с осиромашењем љубави једних према другима... У заједничком сведочењу те љубави, отвара се велика могућност за сарадњу међу хришћанима разних вероисповести“, - сматра митрополит Иларион.

Митрополит волоколамски Иларион

Патријарх српски Иринеј је посветио своје иступање доприносу Српске Православне Цркве екуменистичком покрету, посебно се осврнувши на прославу 1700. годишњице Миланског едикта 2013. године у Нишу, као догађају који има општехришћанско значење.

Митрополит Иларион и патријарх Иринеј

Кардинал Курт Кох је истакао да су појмови „хришћанска љубав“ и „екуменизам“ неодвојиви један од другог, и да сама могућност дијалога директно зависи од степена љубави међу следбеницима Христовим. А љубав, са своје стране, свагда води ка дијалогу. Кардинал је даље изложио учење папе Бенедикта XVI о делатној хришћанској љубави.

Кардинал Курт Кох

Др О. Ф. Твејт је фокусирао пажњу на делатно служење ближњем, као једном од основих аспеката екуменистичког покрета, својственог, по његовим речима, Светском савету цркава од самог оснивања.

 Олаф Фјуксе Твејт

Монсињор М. Њави је поновио да је љубав према сиромашнима један од темељних духовних принципа на којима је заснована Заједница светог Егидија. Заједница активно сарађује с различитим црквама у тој области, и, посебно, развија плодотворну узајамну сарадњу са Синодалним одељењем Московске Патријаршије за милосрдни рад и служење друштву.

Председник Светског методистичког савета, Пауло Локман, говорио је о свом личном екуменистичком искуству, које је стекао у родном Бразилу, где се међухришћанска солидарност посебно пројављује међу сиромашнима. П. Локман се у свом говору посебно задржао на учење Светог Апостола Павла о љубави.

Пауло Локман

На крају су учесници округлог стола одговарали на многобројна питања окупљених.

 
 Фото: "santegidio.org"

По материјалу Службе за информисање Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије приредило

Уредништво „Борбе за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 септембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.