header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Барозо разоткрива план НСП-a: Од ЕУ ћемо направити федерацију националних држава, а не супердржаву Штампај Е-пошта
петак, 14 септембар 2012

 Треба нам еволуција ЕУ у федерацију држава. То је неопходно и због борбе континента против економске кризе. Другим речима, треба нам нека врста „Сједињених европских држава - рекао је у Стразбуру председник Европске комисије  Жозе Мануел Барозо.

Барозо је при том подвукао да циљ није стварање супердржаве, него демократске федерације националних држава која би била у стању да се суочи с проблемима путем заједничког суверенитета.

Стварање овакве федерације, како је рекао, на крају ће изискивати и нови устав, рекао је Барозо.

Европа је у дубокој политичкој, економској и друштвеној кризи, упозорио је Барозо и нагласио да баш зато мора постати федерација.

Он се у говору пред европским посланицима заложио за јачање федералне компоненте ЕУ и најавио је измене Лисабонског споразума.

„Садашња ЕУ мора да еволуира. Потребно је да се креће ка федерацији држава чланица“, поручио је Барозо у обраћању Европском парламенту, а пренела агенција АФП.

Председник Европске комисије је упозорио да ниједна европска држава, ма како велика била, не може сама да се такмичи са силама као што су Сједињене Државе и Кина, и да зато морају остати заједно.

„Кад је брод у олуји, од посаде се тражи апсолутна лојалност“, рекао је Барозо, чији је 45-минутни говор често био прекидан аплаузима.

Председник се заложио за довршење економске и монетарне уније као први корак ка банкарској унији, као и за даље кораке ка трансформацији ЕУ у европску федерацију.

Своје иницијативе назвао је „квантним скоком - главним кораком према стварању банкарске уније“. Према истом плану, Европска Централна Банка добила би далеко већу моћ над око 6.000 банака унутар еврозоне.

 „Неке кораке можемо предузети и у оквиру постојећег споразума, али посао не можемо завршити без новог споразума”, упозорио је Барозо и најавио да ће Комисија пре следећих европских избора, заказаних за 2014. годину, предложити нацрт новог споразума уместо Лисабонског.

Он је упозорио на растућу опасност од национализма и популизма који се, како је рекао, хране текућом економском и политичком кризом.

Барозо је рекао да треба оснажити европске дипломатске и одбрамбрене капацитете да би ЕУ постала озбиљан играч на глобалној политичкој сцени.

http://fakti.org/globotpor/barozo-od-eu-cemo-napraviti-federaciju-nacionalnih-drzava-a-ne-superdrzavu

Последњи пут ажурирано ( петак, 14 септембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.