header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Говоре мир, мир, а мира нема" (Јер. 8,11) Штампај Е-пошта
четвртак, 13 септембар 2012

ЕКУМЕНИСТИЧКО ЛИЦИМЕРЈЕ: ИЛИ ЉУБАВ НА УСНАМА - МРЖЊА У СРЦУ
 
     Реис Мустафа Церић сања и ја ћу сада да га пробудим. О каквом мултиетничком Сарајеву говори када је у њему остало пет одсто хришћана,  рекао је владика СПЦ Григорије.

На јучерашњој дискусији "Сарајево двадесет година касније – од (између) конфликта и сусрета" у главном граду БиХ није недостајало варница, чак ни међу црквеним великодостојницима.

Почело је помирљиво са речима епископа захумско-херцеговачког и приморског СПС Григорија да нам се "пружа нова шанса да надиђемо грехове прошлости, да се преобразимо и уздигнемо изнад њих и да почнемо из почетка на добрим темељима.

"Да ли је тако нешто могуће у Сарајеву - не знам, али знам да треба покушати", рекао је владика Григорије.

Али је дискусија убрзо попримила познате облике "међурелигијске суживота" од пре двадесетак година, када је поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића, рекао да се у БиХ "зна ко се коме треба извинити и тек онда могу доћи у БиХ и, ако желе, живјети овде".

Церић је у свом излагању на панелу говорио о свом сну, о БиХ са једним председником, са једном владом, о Сарајеву као симболу мултиетничког града и заједнице свих вера и религија, иако у њему данас живи свега пет одсто хришћана.

"Реис сања и ја ћу сада да га пробудим. Приликом боравка у Вашингтону, на скупу организованом поводом 10. година од потписивања Дејтонског споразума, на којем смо заједно учествовали, чуо сам реиса Церића како Артуру Шнајеру, њујоршком рабину, у једном ресторану, на вечери, говори: Срби имају Србију, Хрвати Хрватску. Зашто нама не дате целовиту БиХ", нагласио је владика Григорије.

Након овог открића, реис Церић је викнуо: "Зашто лажете!"

Владика Григорије је мирно одговорио да добро памти и наставак разговора из Вашингтона и Церићеву реченицу: "Нема јеврејства без Јевреја, ни ислама без исламске државе".

"А ја кажем нема Босне без Срба и Хрвата. Она се покушава направити без Срба и Хрвата, а то тако не може. Ја сам овђе рођен и кардинал Пуљић је овђе рођен, ми хоћемо да живимо овђе и хоћемо да БиХ буде земља свих", поручио је владика Григорије.

На то је реис одговорио: "Бошњаци су незаштићени, немају државе. БиХ је њихова домовина, нема Босне без Бошњака. Питање Босне је питање Бошњака и овде су сви добродошли", рекао је Церић.

Он се потом обратио епископу Григорију и кардиналу Пуљићу рекавши им -"Добро нам дошли! Добро нам дошли!"/.../

http://www.mondo.rs/s259226/Info/BiH-_Varnicilo_izmedju_verskih_velikodostojnik.html

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 13 септембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.