header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Вођа „православних“ екумениста, Цариградски патријарх Вартоломеј, на папској миси (видео) Штампај Е-пошта
петак, 12 октобар 2012

 Римски папа Бенедик XVI одслужио је 8. октобра свечану мису на тргу испред базилике Св. апостола Петра у Ватикану, означивши тиме почетак тзв. „Године вере“, проглашене поводом 50.годишњице Другог ватиканског концила.

На овом „богослужењу“  присуствовала је и делегација „православних“ екумениста, у чијем саставу су били Цариградски патријарх Вартоломеј, архиепископ Карељски и целе Финске Лав, митрополит Француске Емануел, митрополит Италије и Малте Генадиј.  Руску Православну Цркву представљао је отац Анатолиј (Севрјук), а Румунску Православну Цркву митрополит Нифон и епископ Италије Силуан. Међу почасним гостима био је и челник англиканаца, архиепископ кентерберијски др Роуан Вилијамс.

Челник "православних" екумениста и реформатора, патријарх Вартоломеј, је у свом обраћању истакао да су документи које је усвојио Други ватикански концил значајни и од великог утицаја.

Један од резултата је и успостављање православно-католичког "дијалога у међусобној љубави" (Наравно, „љубави“ у лажи, а не у Истиниприм. „Борба за веру“).

Вартоломеј је нагласио да две цркве имају "заједничку традицију". Оне, према његовим речима, треба да се ангажују према сиромашнима, потлаченима и онима који су гурнути на маргину.

Англикански архиепископ Вилијамс се у обраћању учесницима сабора заложио за обнову вере посебно на Западу, не осврћући се на конфесионалне границе.

Он се заложио за духовни екуменизам.

У изјави за Радио Ватикан, архиепископ наглашава да је Други ватикански концил имао значај и за просторе ван католицизма.

То је био поклон целокупном хришћанству. Цркве треба међусобно да уче, да виде шта други "боље раде".

Литургијска реформа католика треба да је инспирација и за друге (Ето одакле потиче инспирација српских епископа новотараца за реформу Свете Литургије – прим. „Борба за веру“).

Фотографија у наслову:

Окупљени бискупи обављају мису на Тргу Светог Петра у Ватикану, којом је обележена 50. годишњица Другог ватиканског коцила. (АП)

Последњи пут ажурирано ( петак, 12 октобар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.