header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Софија за решавање македонског црквеног питања Штампај Е-пошта
понедељак, 12 новембар 2012

 Бугарска држава и црква заинтересоване су за отпочињање „решавања македонског црквеног питања“ и сматрају да је истовремени боравак патријарха васељенског Вартоломеја, српског Иринеја и поглавара неканонске Македонске православне цркве (МПЦ) Стефана у Софији прилика за контакте и евентуално утврђивање термина за наставак разговора о том питању.

Како је пренела Верска информативна агенција (ВИА), бугарски црквени кругови напомињу да се и прилика као што је сахрана бугарског патријарха Максима, иако тужна, може искористити „за добро православља“ и разговоре о актуелним проблемима.

Софијска патријаршија је била сагласна са доласком поглавара МПЦ, архиепископа Стефана, на сахрану патријарха Максима, иако МПЦ нема канонски статус.

Напомиње се да је он био присутан и на сахрани српског патријарха Павла пре три године, мада не у својству првојерарха једне православне цркве.

Том приликом се, подсећа се, и патријарх Вартоломеј заложио за решавање „македонског питања“.

„Желимо да Београд и Скопље поново успоставе контакте без међусобних предуслова, на нама је да их охрабримо, тим пре што су то учинили и српски и македонски председници“, саопштено је у Софији.

Скопље је упозорено да не присваја бугарску националну и црквену историју, „као што то непрестано чини“.

Неканонска МПЦ одвојила се од Српске православне цркве у лето 1967. године. Српски патријарх Иринеј изјавио је недавно Танјугу да се СПЦ радује разговору са представницима неканонске МПЦ, али по канонским принципима и Нишком договору из 2002. године који, међутим, Македонци не признају.

http://www.pravda.rs/2012/11/09/sofija-za-resavanje-makedonskog-crkvenog-pitanja
Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 новембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.