header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Док је владика Јован у затвору, нема разговора Штампај Е-пошта
понедељак, 12 новембар 2012
         Патријарх српски Иринеј поручио да неће бити преговара са МПЦ о њеном статусу све док је архиепископ Јован затворен.

Српска и македонска православна црква неће преговарати о статусу македонске цркве док владика Јован Вранишковски не буде на слободи, изјавио је патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј, који је у петак присуствовао сахрани бугарског патријарха Максима, изразио је у интервјуу за бугарску телевизију спремност за наставак разговора о регулисању македонског црквеног питања. Међутим он је нагласио да то неће бити могуће док је архиепископ Вранишковски у затвору.

“Док је архиепископ Јован Вранишиковски у затвору, не може се разговарати”, рекао је Иринеј и додао да му је поглавар МПЦ Стефан обећао да ће се “то питање решити”, али се то није десило, преноси Верска информативна агенција.

“Ми смо да тако кажем до јуче били један народ, зашто да не урадимо нешто што би позитивно деловало на наше народе. Ако се држимо ината, нећемо ничему допринети”, рекао је Иринеј и истакао да су оптужбе против Вранишковског “измишљене”.

Патријарх Иринеј оценио је да пред православљем на Балкану стоји “позитиван период”.

“Људи се враћају цркви, исконским вредностима и традицији, и да православни народи треба да помажу једни другима”, додао је патријарх.

На питање новинара бугарске телевизије да ли Бугари у Србији имају богослужење на матерњем језику, патријарх је одговорио да се служи на црквенословенском, као и да то није проблем, јер Бугари у Србији знају српски, а Срби разумеју бугарски језик.

“Између српске и бугарске цркве односи су добри, било је сложених ситуација међу нашим народима и црквама који нису били у духу хришћанства. Треба гледати у будућност, успоставити односе у складу са новим временом у коме живимо”, закључио је патријарх Иринеј.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 новембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.