header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Генерална реконструкција Лењиновог маузолеја Штампај Е-пошта
петак, 28 децембар 2012

 По први пут током више од осам деценија откад је саграђен, Лењинов маузолеј у центру Москве проћи ће кроз генералну рекоснтрукцију. Разлог томе јесте, према руској штампи, катастрофално лоше стање овог контроверзног споменика контроверзном вођи Октобарске револуције која је у првој  половини 20. века променила ток светске историје.

Маузолеј је уз зидове Кремља на Црвеном тргу подигнут на месту некадашњег прокопа који је после рата 1812. засипан. У последње време покренула се насипана земља испод  здања од црвеног гранита које се због тога накренуло у страну.  Зграда прокишњава, слова натписа Лењин изнад главног улаза су се откачила, прети опасност да отпадну унутрашњи слојеви зидова....

Реконструкција би била убрзана и трајала би четири месеца, после чега би маузолеј био поново отворен 30. априла идуће године, како пише Моксовски комсомолец. За време радова, маузолеј ће бити покривен огромним шатором у који ће се убацивати топли ваздух како би се радови могли изводити током зиме. За време реконструкције, мумија Владимира Илича Уљанова, познатијег под револуционарним надимком Лењин, остаће на свом месту.    

Од распада СССР-а, чији је главни оснивач био управо Лењин, трају расправе о судбини посмртних остатака бољшевичког вође. Они који се залажу за рушење маузолеја и нормални погреб, тј покопавање Лењина, остају и даље у мањини. За припадника супротног табора сматра се и председник Владимир Путин чији је портпарол недавно изјавио да питање одстрањења Лењинових посмртних остатака није на дневном реду.

После смрти 1924. тело Лењина је било балсамовано и најпре изложено у дрвеном маузолеју који је касније заменило камено здање. Ту му је осам година друштво правила мумија Стаљина која је одстрањена 1961. када је кулминирала дестаљинизација, односно критика политике и злочина Јосифа Висарионовича Џугашвилија, како је гласило грађанско име Стаљина. Лењиново тело је било изван маузолеја само током Другог светског рата када је из бојазни од немачког бомбардовања евакусаино из Москве.

Конзервација његовог тела је временом постала уникатни експеримент у балсамовању; неки стручњаци тврде да је Лењиново тело у тако добром стању да може бити изложено још неколико стотина година. 

http://www.balkanmagazin.net

Последњи пут ажурирано ( петак, 28 децембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.