header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Европи све теже да прати модел мултикултурализма Штампај Е-пошта
четвртак, 03 јануар 2013
       2013. године две водеће земље Европске уније – Немачка и Француска – могу да се сударе са проблемима јачања националних и конфесионалних проблема. Напетост у немачкој политици расте како се ближе федерални избори, а што се тиче Француске – национална влада је већ донела одлуку да затвори програм финансијске помоћи досељеницима.

То ће се прво тицати Рома – углавном румунских. На помоћ Ромима посебно инсистира ЕУ. Али финансијска криза приморава да се мења таква политика. Тему наставља Петар Искендеров.

2010. године Меркелова је изјавила да су покушају мултикултурализма у Немачкој „доживели фијаско“.

У Великој Британији о кризној ситуацији у националној и религиозној сфери сведоче нереди у Лондону августа 2011. Они су избили у Тотенхему познатом по томе да тамо живе националне мањине. У жељи да спрече нове испаде, лидери земаља ЕУ су се замислили над новим прилазима проблему, над питањем до које границе треба поштовати интересе досељеника, где се завршава демократија и почиње диктат мањина?

Експерт Института за изучавање проблема Европе РАН Владислав Белов поводом помирења различитих култура и узајамног поштовања каже:

- То је веома компликована тема. Разлике у културама нису случајно тако честа тема у Европи. Ја мислим да могу бити позитивне реакције на сличне покушаје помирења две културе.

Критичарима политике мултикултурализма се не допада финансирање досељеника на рачун пореских обвезника, ни покушаји да се ти досељеници умире изградњом џамија. У истој тој Немачкој федерални избори ће проћи под паролом не само „доста смо хранили Грке“, већ и „доста смо попуштали демографској експанзији странаца“. Идеолог тога је бивши члан Савета директора Централне банке Немачке Тила Сарацина, који је убеђен да Немачке врши самоубисто. Турци освајају Немачку на исти начин како су косовски Албанци освојили Косово: високим наталитетом, тврди аутор књиге о проблемима мултикултурализма.

Немачки експерт Александар Рар признаје да покушаји власти европских земаља да сачувају своје традиције све више личе на идеологију, а идеологија је увек нетолерантна у погледу других.

Генерални директор руског политиколошког центра Север-Југ Алексеј Власов је за Глас Русије говорио о актуелним европским проблемима двојних стандарда:

- Мени се чини да је потребан још озбиљан рад на одређивању савремених европских геополитичких реалија. Машта де Гола о европском пространству од Атлантика до Урала се остварила. Али није и друга машта – да се направе поштена, отворена, општа правила игре, без „двојних стандарда“.

На овај или онај начин главна питања Европе - опстанак своје цивилизације и поштовање конфесионалне разноликости – остају отворена.

Извор: Глас Русије, фото: © Flickr.com/zoetnet/cc-by

http://vostok.rs/

Последњи пут ажурирано ( петак, 04 јануар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.