header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Испунисте меру отаца својих Штампај Е-пошта
понедељак, 18 март 2013

Млади Хрвати напали српске ученике Богословије у манастиру Крки

У недељу (17. марта 2013.г.)  у поподневним  часовима у Кистањама се десио немили догађај у којем су од стране мештана Кистања - Јањеваца физички нападнути ђаци Богословије „Света Три Јерарха“ у манастиру Крки. У своје слободно време ђаци богословије су се упутили према селу Кистању, а из супротног смера је наишло ауто које је ишло право на њих. Ђаци су успели да се измакну, а из аута су се чули повици увредљивог садржаја и претње. Потом се поменуто ауто удаљило у правцу манастира Крке, да би се затим после десетак минута вратило из правца манастира и препречило пут према Кистањама.

Потом су из аута изашла четири младића старости око петнаест година. Опет претећи и увредљиво узвикујући да наши ђаци не могу и да неће доћи данас до Кистања. Претили су богословима  да ће позвати своје старије другове. Тако је и било. Из правца насеља Јањево дошли су момци старости око двадесет и пет година са бејзбол палицама и металним шипкама, те су физички насрнули на ђаке наше богословије.

Богослови су покушавали мирним разговором избећи сукоб, међутим један од нападача је бејзбол палицом ударио ученика богословије М.С. по лицу и нанео му теже телесне повреде, због чега је хоспитализован у хитној помоћи у Шибенику.

Након тога, избила је општа туча у којој је осам ђака богословије задобило лакше телесне повреде.

Управа богословије у Крки најоштрије осуђује овај немили догађај, јер он није ничим изазван.Овим  бруталним нападом на крчке богослове је тренутно нарушена безбедност и нормалан рад наше богословије. Мотив за овај инцидент може бити и јесте једино и искључиво верска и национална мржња. Најискреније се надамо да ће надлежне државне институције Републике Хрватске починиоце овога небивалог злодела привести правди и адекватно казнити. Овај мартовски погром крчких богослова доживљавамо као велики крст и страдање, али се као православни хришћани морамо молити Богу за починиоце овога злог дела који Хрватску не води према Европи, него према најмрачнијим периодима људске цивилизације.

http://www.eparhija-dalmatinska.hr

+++

НАПАД НА ПРАВОСЛАВНЕ ЂАКЕ: Хрватски премијер осуђује инцидент, ХДЗ тврди да је манастир Крка легло четништва!

Више младих Хрвата с Косова је вербално, а онда и физички, бејзбол палицама и металним шипкама, напало осморицу православних богослова из Кистања код Книна. Полиција привела починиоце

Премијер Хрватске Зоран Милановић осудио је напад на осам ђака православне богословске средње школе у Кистању код Книна и оценио да се озбиљне ствари дешавају у Хрватској, оптуживши странке деснице да шире “чисту и дестилиовану” мржњу.

- Моје колеге у Сабору се називају четницима. Ми то нећемо дозволити. Око 250.000 грађана ове државе се побунило за време рата, но они сада поштују наш Устав и за нас њихово хрватско држављанство није упитно – рекао је Милановић.

Више млађих особа из Кистања код Книна, иначе досељеници из Јањева са Косова, напали су јуче осморицу полазника богословије “Света Три Јерарха” у манастиру Крка и том приликом повредили шесторицу њих, од којих једног теже.

Полиција је извршила увиђај и идентификовала и привела починиоце против којих ће поднети кривичну пријаву.

Након инцидента, саопштењем се огласио и општински одбор ХДЗ-а из Кистања који тврди да су напад изазвали сами богослови који су, како се наводи, већ од раније познати по провокацијама.

Портал Шибеник.ин контактирао је председника ХДЗ-а Кистање и кистањског одборника Рока Антића који је рекао да се све догодило због тога што је манастир Крка “легло четништва у Хрватској”.

Антић тврди како су се локални момци шетали према манастиру Крка, а да су им тада кандидати за богослове попречили пут. Кистањци су тада позвали појачање у виду старијих пријатеља и браће те је тада настала општа туча, тврди Антић.

- Наши ловци их често чују како певају четничке и крајишке песме у пољима, далеко од људи, јер се никад нису помирили они и њихови учитељи да је ово слободна и независна Хрватска – рекао је Антић.

НАПАД БЕЈЗБОЛ ПАЛИЦАМА И МЕТАЛНИМ ШИПКАМА

Како је саопштила Шибенско книнска полицијска управа, изгред се десио у недељу око 13 часова на путу од Кистања према манастиру Крка.

Начелник Шибенско-книнске полицијске управе Ивица Костанић потврдио је догађај за Хрватску телевизију, истичући да је полиција обавила увиђај и нашла починиоце, а да ће, с обзиром на тежу повреду једног од нападнутих, касније дати и комплетан извештај.

Догађај је осудила управа богословије, а у свом саопштењу на страницама Епархије далматинске СПЦ наводи се да су се у своје слободно време ђаци богословије упутили према Кистању, а из супротног смера је наишло возило које је јурнуло на њих.

- Ђаци су успели да се измакну, а из аута су се чули повици увредљивог садржаја и претње. Возило се удаљило у правцу манастира Крке, да би се затим после десетак минута вратио из правца манастира и препречило пут према месту, а из њега су изишла четири младића стара око 15 година – наводи се у саопштењу.

Ти су младићи уз претње богословима говорили да неће доћи до Кистања, а онда позвали своје старије другове – 25-годишњаке с бејзбол палицама и металним шипкама, па су физички насрнули на ђаке богословије.

Богослови су покушавали мирним разговором избећи сукоб, али је један од нападача бејзбол палицом ударио ученика богословије М. С. по лицу и нанео му теже телесне повреде, због чега је хоспитализован у хитној помоћи у Шибенику.

Након тога, избила је општа туча у којој су богослови задобили лакше телесне повреде.

(Телеграф.рс / Агенције)

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 март 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.