header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Поново актуелан чланак: Опасно саливање страве Штампај Е-пошта
понедељак, 15 април 2013

 Магија успела да се инфилтрира у све друштвене слојеве, а у западном свету је уздигнута на ниво религије, констатује грчки епископ Николај

Признање Николе Радосављевића истражном судији да је девет људи у Јабуковцу убио под дејством магије само је показало колико је код нас одомаћен одлазак на "консултације" код врачара и гатара. Многи се одлучују на тај корак, јер болују од неизлечивих болести, други на тај начин покушавају да реше љубавне и пословне проблеме.

Др Татјана Ђорђевић констатује да су, нажалост, сујеверје и окултизам врло популарни код нас: "Као хришћанка и лекар, морам да упозорим на директне опасности по телесно здравље од ритуала којима се људи излажу одласком код врачара".

У магијским обредима се често користе материјали биолошког порекла, на пример крв, кост животиња, делови са леша, вода у којој су купали некога ко је умро, али и олово. "Сваки лаик, без минимума медицинског знања, може да закључи колико је ово безумно, јер ови материјали могу бити контаминирани токсинима и микробиолошким агенсима који директно оштећују телесно и душевно здравље", каже Татјана Ђорђевић, која завршава специјализацију из интерне медицине.

Врачеви признају да не могу излечити болест, већ само уклонити симптоме. Позивајући се на духовно-медицинска искуства рада са болесницима који су одлазили код окултиста, Татјана Ђорђевић каже да она сведоче о психосоматској деградацији која има као последицу растројство са тешким последицама које се може завршити и смрћу болесника.

Ова лекарка указује и на опасне последице код нас распрострањеног обреда познатијег као "саливање страве". На ово се одлучују родитељи који имају немирну децу или чија деца пате од разних страхова.

"Родитељи у свом незнању тако жртвују своју децу. У овом обреду у воду се баца топљено олово. Али у додиру растопљеног метала с водом настају оловни оксиди који су веома токсични и могу да изазову тровање. Гатаре препоручују да се ова вода пије и олово у јонизованом облику се депонује у костима уместо калцијума. У стањима стреса олово се покреће и везује за хемоглобин уместо гвожђа што може изазвати тешке хемолитичне ’оловне анемије’", објашњава Татјана Ђорђевић.

Зато она препоручује мајкама да не воде своју децу код разних гатара и врачара, углавном умно поремећених особа. "Зар поред Цркве и њених Светих тајни имате потребу да идете около и уништавате свој и живот своје деце", пита Татјана Ђорђевић. Она подсећа: "Бог је још у Старом завету проклињао све они који гатају, врачају и гледају по звездама и то правило важи и дан-данас".

Борећи се против овог духовног зла, Црква је на Седмом васељенском сабору установила 61. правило у којем се каже: "Свако ко општи са духовима служитељ је сатане, а свако ко им се обраћа одлучује се од цркве шест година".

Јеромонах Иларион (Ђурица) каже да тврдња "да црна магија нема моћ значи бити неразуман, исто је као тврдити да мржња нема моћ".

– Све врсте гатања и врачања су заправо тешка самокажњавања.

То су греси против богољубља, односно христољубља, али и против човекољубља. Гатаре покушавају да преко тајног знамења, а то су демони, овладају душама и животом других људи са разним, привидно позитивним, разлозима. Чешће је врачање отворено "црно", односно злонамерно из жеље да се некоме отворено нашкоди. Гатање и врачање су разне амајлије, хоџини записи, ношење трава којима се приписују магијска својства. Није чудо зашто Откровење Јованово каже да ће најоштрије на оном свет бити кажњени врачари и гатари – констатује отац Иларион.

Магија у суштини злоупотребљава трагање за смислом и психолошких безизлаза данашњег човека опхрваног потрошачким менталитетом. Грчки епископ Николај (Протопапас) у свој књизи "Црква и Магија" констатује да је магија успела да се инфилтрира у све друштвене слојеве, а у западном свету је уздигнута на ниво религије. Како констатује овај владика, ни у Грчкој, претежно православној земљи, није боља ситуација. Само у Атини, према званичној статистици, ординира 2.000 врачара, а постоје и школе за магију.

Миленко Пешић

---------------------------------

Јабуковачки убица у затворској болници

Ниш – Осумњичени за убиство девет и рањавање две особе у селу Јабуковац Никола Радосављевић требало би данас да са одељења хирургије Нишког клиничког центра буде пребачен у затворску болницу.

Заменик директора Хируршке клинике болнице у Нишу Драгослав Миљковић најавио је раније да би Радосављевић нишку хирургију могао напустити у понедељак, ако то буде дозволило његово здравствено стање.

"Он ће бити пребачен у затворску болницу, а о томе да ли ће то бити Централни затвор или болница у неком другом затвору одлучује истражни судија из Неготина", рекао је Миљковић.

Радосављевић је у болници под сталним лекарским и полицијским надзором и његово лечење, према речима хирурга Верољуба Пејчића, протиче без инцидената.

Никола Радосављевић је 27. јула имао сукоб са супругом, након чега је прво усмртио три особе, а затим је насумично наставио да пуца из ловачке пушке и убио још девет особа, а две ранио. Полиција га је ухапсила на локалном гробљу у тренутку када је покушао да изврши самоубиство.

Радосављевић је признао убиства, а као мотив навео је "неправду коју трпи".

Бета

објављено: 06.08.2007.

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/t36766.lt.html

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 април 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 78 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.