header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Павел Тихомиров: Како српски црквени службеник исправља руског Патријарха Штампај Е-пошта
петак, 19 јул 2013

 Павел Тихомиров, помоћник уредника "Руске народне линије", о скандалозном коментару званичног сајта СПЦ, у коме су речи руског Патријарха назване “лажљивом дезинформацијом…”

Као што смо раније саопштили, 17. јула у Патријаршијској резиденцији Свето-Даниловског манастира у Москви, дошло је до сусрета Свјатејшег Патријарха Московског и све Русије Кирила и Свјатејшег Патријарха Српског Иринеја.

О том сусрету постоји и званично саопштење на сајту Патриархия.ру.[1]

О том сусрету известио је и званични извор Српске Патријаршије.[2]

Међутим, њихово саопштење било је прилично штуро.

Са друге стране – световни медији су између осталог обратили пажњу читаоцима на чињеницу да је “Свјатејшиј Патријарх Кирил изразио солидарност са, не једном исказаном позицијом српског Првојерарха, Светог Архијерејског Сабора и Светог Синода СПЦ, по питању Косова и Метохије.

Ова изјава је изазвала истински скандал у прес-центру СПЦ.

Приводимо коментар са званичног сајта СПЦ:

Ова дезинформација није само злонамерна, антицрквена, већ одаје намеру њених састављача да поремети традиционално братске односе и поверење између српског и руског народа.

Једна од централних тема, свакако, била је везана за проблем Косова и Метохије. Притом је Патријарх српски господин Иринеј замолио свог домаћина да подржи став Српске Православне Цркве о очувању Косова и Метохије у саставу Србије. Све друго представља конструкцију одређених политичких, медијских, а можда и парацрквених кругова, који из својих интереса не бирају средства да пошто-пото испровоцирају сукоб Цркве и државе Србије.

Очекујемо да медији који су објавили ову лажну вест, поводећи се за лажљивим извором или изворима, објаве и овај деманти из прве руке”.

Мора се рећи да смо веома изненађени оваквим коментаром. Јер ово заиста представља истински црквено-дипломатски скандал! Јер, неко се усудио не само да промени смисао речи Свјатејшег Патријарха Кирила, него је створио проблем и у црквеним и државним односимаРусије и Србије.

Ми смо пожурили да погледамо оригинални извор, као што је и позвао анонимни аутор коментара на званичном сајту СПЦ. Скрећемо пажњу нашим читаоцима на дословне речи Његове Светлости Патријарха Кирила – текст који се у кабинету СПЦ позиционира као “лажљива дезинформација…”.

Са жаљењем констатујемо да руководство Србије нема снаге да буде принципијелно. Оно треба да слуша став СПЦ, а не да га игнорише – и то још јавно. Сматрам да је неопходно расправљати о моделима решења косметског проблема, али тако да се морају добити чврсте гаранције за безбедност српских општина на Косову и Метохији као и очување светиња Српске Православне Цркве. И наравно, у тражењу таквог модела мора да учествује и СПЦ која носи духовну и материјалну одговорност за само постојање српског народа на Косову и Метохији”.

Сада се јавља недоумица друге врсте. Испоставља се да је у канцеларији СПЦ засео сумњив службеник који је без икакве сумње речи Његове Светости Патријарха Кирила назвао “лажљивом дезинформацијом” и на тај начин створио конфликт за којим није било никакве потребе.

Можда сарадник сајта СПЦ једноставно лоше познаје руски језик, а више се интересује енглеским или немачким, па је тако просудио да Руски Патријарх просто није могао изрећи такве речи, толико нетолерантне за европско ухо? Међутим, по свој прилици узрок оваквог коментара није била необразованост његовог аутора, већ његова политичка ангажованост.

Он је већ направио свој избор у корист “Европске Уније” па је стога помислио да он може помало “кориговати” Првојерарха Руске Цркве. Само, уколико тако настави, он ће ускоро почети исправљати и свог Првојерарха. Осим, наравно, уколико свештеноначалије СПЦ овог црквеног службеника не уклони са места којег није достојан.

Павел Тихомиров, помоћник главног уредника “Руске Народне Линије

______________

[1] http://www.patriarchia.ru/db/text/3105636.html

[1] http://www.spc.rs/

http://ruskline.ru/news_rl/2013/07/18/kak_cerkovnyj_pisar_popravil/


 

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 јул 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.