header image
НАСЛОВНА СТРАНА
РПЦ: Православни приступ економији бољи и од атеистичког и од протестантског Штампај Е-пошта
уторак, 20 август 2013

 Руководилац одељења за односе између Цркве и јавности Светог Синода РПЦ - протојереј Всеволод Чаплин - изјавио је да се не слаже се са онима који сматрају да су православне земље депресивније са тачке гледишта економије.         

„Данас многи са презиром и потцењивањем говоре о православним народима као о неуспешним у економији. Цртају графиконе зависности економског процвата од вероисповести. Тобоже, атеисти су најуспешнији, протестанти нешто мање, католици још мање, а православци су најсиромашнији и најнесрећнији“, рекао је отац Всеволод, одговарајући на питања читалаца сајта Информационе службе Синода.  

Уместо да оспорава ову шему, утицајни руски свештеник је нагласио: „Многи савремени економисти, који не пате од тржишног фундаментализма, кажу да раст економије и потрошње не може да буде бесконачан и да ће народи, који успеју да се удаље од идеје обавезног и ничим ограничаваног раста, бити успешнији у условима, када се тај раст заустави“. А то ће се, по мишљењу оца Всеволода, „обавезно пре или касније догодити, јер ограничени ресурси планете, као и потрошња, чак и бесмислена, не могу да расту у недоглед“.  

Сматрајући да треба прећи са „економије раста на економију задовољавања потреба друштва“, Чаплин свештеник је напоменуо да су „поседовање неопходног и самоограничавање у стицању земаљских блага увек били својствени православној цивилизацији“.  

„У њеној традицији није било не бесконачно умножавање материјалних блага, већ вештина задовољити се малим или, у крајњој линији, разумним количинама земаљских блага. Чини се, да такав приступ има будућност. И ми данас морамо да то представимо у категоријама економске науке и изградње економског система“, рекао је отац Всеволод.   

Такав модел економије, по његовом уверењу, биће успешнији од идеја вечитог раста и неограничене потрошње „које не могу а да се не заврше крахом“. У исто време, оцењујући данашњи ниво достатка руских пензионера, свештеник је позвао државу и друштво да озбиљно размисле о томе, зашто људи који су дали себе служећи држави па отишли у пензију, живе на нивоу минимума неопходног за живот, а понекад и испод тог нивоа.  

 „Пензија треба да буде достојна. Друштво има обавезу да се брине о томе, нарочито ако у том друштву већина људи себе назива хришћанима“, убеђен је Чаплин.  

М. Петрова

http://fakti.org/orthodox-point/svetosavlje/rpc-pravoslavni-pristup-ekonomiji

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 август 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.