header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Епископ канадски Георгије: Христова Црква над Европом Штампај Е-пошта
среда, 21 август 2013

 Ових дана смо прославили Свете апостоле Патра и Павла, па Сабор Светих апостола. Мислим се некако, како смо се све више, последњих дана и година, удаљили од Светих апостола. Поготово у ова смутна времена, у којима смо опсједнути неким новим „ауторитетима", заборављамо оне ауторитете о којима читамо у Символу вјере: „Вјерујем у једну свету, саборну и апосголску цркву!" Ту Цркву, коју је Господ основао, свједочили су свети апостоли, које је Господ изаслао по цијелом свијету. Тако су апостоли били послати црквама: у Риму, Солуну, Коринту, Колоси, Филипи, Кипру... О томе и свједоче посланице које су тим црквама изаслате.

Христос, Господ, дошао је прво „изгубљеним овцама дома Израиљева" а онда цијеломе свијету. Нова учења, у ова времена, постављају тезу да је јерес ако се неко изјасни за националну (помјесну) цркву. Као да је постао тренд да прескачемо своје непосредно, природно окружење у којем духовно стасавамо. Почињемо да губимо осјећај за оно што је прво, да смо ми баш задужени да се бринемо за своје, и да Богу предајемо „сами себе и једни друге и сав свој живот". Као да заборављамо да је породица Црква у малом; да је фамилија све наше окружење, сав наш народ за који смо дужни да се Богу молимо и за које треба да се жртвујемо, првенствено.

А ево шта апостол свједочи за себе и за своје вријеме (из Апостола на Петровдан - Друга посланица Коринћанима, глава 11): „На шта се ко осмјељује и ја се осмјељујем. Јесу ли Јевреји? И са сам. Јесу ли Израиљци? И ја сам. Јесу ли сјеме Авраамово? И ја сам. Јесу ли слуге Христове? Као безуман говорим, ја сам још више: више сам се трудио, одвише боја поднио, више пута био у тамници, често у смртној опасности"... - за браћу своју.

Апостол свједочи за оно вријеме колико је страдања подносио: „Од Јудејаца сам примио пет пута по четрдесет мање један ударац, три пута сам био шибан, једном каменован, три бродолома претрпио, ноћ и дан провео на морској пучини, често сам путовао, био у опасности на ријекама, у опасности од разбојника, у опасности од свога рода, у опасности од незнабожаца, у опасности у граду, у опасности у пустињи, у опасности на мору, у опасности међу лажном браћом; у труду и напору, често у неспавању, у гладовању и жеђи, често у посговима, у зими и голотињи; поред свега осталога, свакодневни притисак људи на мене, брига за све Цркве"!

„Ко ослаби, а да и ја не ослабим? Ко се саблажњава, а ја да не горим. Ако се треба хвалити, немоћима својим ћу се хвалити. Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који је благословен ва вијек, зна да не лажем..." Кад бих се и хтио хвалити, вели Апостол, не бих био безуман, јер бих истину казао: - „али се уздржавам, да не би ко помислио за мене више од онога Што види у мени, или чује од мене..."

Овако свети Апостол говори о животу своме у Христу. Овако и све нас очекује мука и страдање, бол и безнађе. Остаје нам завршна ријеч Апостола која се чита на Дан Светих апостола: „Доста ти је благодат Моја (Божија); јер се сила Моја (Божија) у немоћи показује савршена. Зато ћу се најрадије хвалити својим немоћима да се усели у мене сила Христова"!

Ове ријечи су довољно јаке да се о њима размишља, свакодневно. Да се не жалимо на „недаће", „времена смутна и људе злобне" већ да прихватамо све као вољу Божију. Ако тако будемо живјели и заборавили мудрост овога свијета, ако будемо живјели животом који су свети апостоли својим примјером живјели и у посланице уписали, бићемо довољни да свијет гледа у нас а не ми у свијет. Да не очекујемо уједињење са Европом већ кроз икономију нашег спасења – благодат Божију која се у слабостима показује – у Христу, кроз Његову Цркву!

Извор: „Источник“, број 87, јул 2013.

Последњи пут ажурирано ( среда, 21 август 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.