header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Добри фанариота: Пронађен гроб деда Нектарија, митрополита пиротског (видео) Штампај Е-пошта
понедељак, 04 новембар 2013
           Приликом радова на уређењу дворишта Старе цркве у Пироту откривена је надгробна плоча у којој је тачно пре 160 година сахрањен у седећем положају пиротски митрополит Нектарије. У књизи „Српски Јерарси“ пише да је он био Грк са острва Митилене и да је остао у добром сећању код старих Пироћанаца. Деда Нектарије, како су га од миљоште звали, стигао је у наш град 1836. године, одмах након Пиротске буне којом су наши преци изиричито захтевали прекид несносне турске тираније, смену њиховог ајана и прогон похлепног грчког владике Јеронима. Те године у граду је избила и куга која је однела чак 4.000 живота...

Деда Нектарије није знао српски ни речи, говорио је грчки и служио се тумачем, али је хришћане у Пироту чувао и добро се с чорбаџијама слагао, пише Владимир Николић у свом делу „Стари Пирот“. Он сматра и да је улогу владикиног преводиоца и писара вршио Пејча, чувени пиротски даскал који је о већим празницима и у храму проповедао. 

Занимљиво је и да деда Нектарије, за разлику од других фанариота, није наметао богослужења на грчком језику већ је у Пироту и околини брижно неговао народна, "славјанска" богослужења. Годину дана пре своје кончине, деда Нектарије је отворио прву школу у Пироту, а постоји податак да је те исте године даривао Цркву са 29.000 гроша. Овај "мирни и кротки човек" (како га описује Милош Обреновић) упокојио се 1853. године, након седамнаест бурних година проведених на трону пиротске митрополије оставивши неизбрисив траг на духовност и просвету у нашем граду.

Његова гробница је необична, наликује малом храму у коме је уснули деда Нектарије постављен у седећем положају окренут ка истоку да ту сачека васкрсење мртвих и живот будућег века. Наспрам њега је мала лучна увала у зиду, налик апсиди. Могуће је да је приликом погреба у њој постављена нека икона која се у међувремену распала.

Нека би Бог Милостиви дао да и ми истрајемо у овим нашим тешким временима, као што су деда Нектарије и сви наши благочестиви преци истрајали да у времена нељудска остану људи, да у времена христоборна остану Христови и стигну у вечну радост Његову. Амин.

http://staracrkvapirot.blogspot.com/2013/11/blog-post.html

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 04 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.