header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Иларион: Сусрет патријарха Кирила са папом кад буду решени постојећи проблеми Штампај Е-пошта
четвртак, 28 новембар 2013

 Московска патријаршија још једном је дала до знања да сматра могућим сусрет папе римског и руског патријарха, али тек после решавања проблема између две цркве. Ово је у интервјуу за француски лист Le Figaro рекао председник Одсека за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

„Основна препрека је нерешени сукоб између православаца и гркокатолика у Украјини. У процесу обнављања (1980-их година) структура Украјинске гркокатоличке цркве у Западној Украјини Московској патријаршији су одузети готово сви храмови“ - цитира митрополита портал „Интерфакс-Религија“.

По речима представника РПЦ, Украјинска православна црква још увек се сусреће са потешкоћама приликом изградње храмова у западним областима Украјине. У исто време, шири се мисија Украјинске гркокатоличке цркве на традиционалним православним територијама источне и јужне Украјине, што изазива немир код православаца.

Што се тиче времена и места сусрета и различитих детаља протокола, „досад није било таквих разговора на билатералном нивоу“, нагласио је митрополит. Он је истакао да је Руској цркви близак став папе Франциска о целом низу питања. „Још пре него што је изабран за папу, кардинал Хорхе Марио Бергољо показивао је дубоке симпатије према Руској православној цркви, своју жељу да има тесне контакте с њом“ - изјавио је он.

Митрополит Иларион је напоменуо да се састао с понтифексом током инаугурационих свечаности у Ватикану, кад му је папа потврдио своју намеру да помогне у постизању разумевања између две цркве. „Наш други састанак у новембру је, такође, показао да о многим питањима данашњице имамо исте ставове“ - казао је Иларион.

Митрополит Иларион сматра да две цркве могу да сарађују у борби против дискриминације хришћана и у заштити хришћанских вредности у савременом секуларном друштву, укључујући одбрану норми традиционалне породичне етике.

http://fakti.org/orthodox-point/svyataya-rus/ilarion-susret-patrijarha-kirila-sa-papom-kad-budu-reseni-problemi-izmedju-dve-crkve

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.