header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јерусалимски патријарх – екумениста Теофил с надом очекује папину посету Штампај Е-пошта
субота, 24 мај 2014

  Немогуће је предвидети какав ће бити резултат сусрета римског папе Фрање и патријарха Вартоломеја, рекао је познати екуменистички делатник – јерусалимски патријарх Теофил. По његовом мишљењу, „овај сусрет жели Дух Свети, и зато је немогуће разумети његову дубину. Могуће је да ћемо плодове овог сусрета пожњети тек кроз неколико година, - рекао је патријарх Тефил.

У интервјуу италијанском листу «La Stampa» он је рекао да је сличан сусрет између римског папе Павла VI и константинопољског патријарха Атинагоре имао карактер „пробоја“. Управо тада је и почео реални дијалог: ми смо почели да се молимо за јединство и константовали смо да је то наша обавеза – признао је Теофил III. То је довело до тога да је дијалог између две цркве већ донео позитивне резултате. Ми смо се ослободили неповерења и неразумевања, рекао је патријарх. Он такође признаје да није лако бити веран екуменизму. То подразумева неопходност жртве, а овде, у Јерусалиму, тешко је одрећи се било чега. „Православни“ патријарх Јерусалима рекао је да ће римокатолици и православни на путу ка јединству још разговарати. Међутим, сада ћемо ми већ ићи заједно, рекао је патријарх-екумениста.

По материјалу са „Информ-религија.ру“

Последњи пут ажурирано ( субота, 24 мај 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.