header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Живи(ца) били па видели (вест Туцићеве ВИА) Штампај Е-пошта
понедељак, 02 јун 2014
 Договор патријарха Вартоломеја и папе о Сабору 2025.
 
      Васељенски патријарх Вартоломеј и папа Фрања договорили су да Црквени сабор на коме ће, као некада, учествовали великодостојници Истока и Запада, буде одржан 2025. године у Изнику, некадашњој Никеји, јавила је Верска информативна агенција (ВИА).

Сабор би, како се наводи, био одржан поводом 1.700 година Првог васељенског сабора.
"То је будући корак ка постизању јединства цркава", сагласили су се недавно у Јерусалиму васељенски патријарх и папа који, како се наводи, одржавање овог Сабора оставаљају својим наследницима као завет.

На првом васељенском сабору у Никеји (130 километара југоисточно од Цариграда), одржаном 325. године, како истиче патријарх, усвојен је текст "Вјерују" (Кредо), који је остао важећи до данас.

Иначе, све васељенске саборе сазивали су византијски императори.

Први је сазван од цара Константина Великог. На њему је било 318 учесника.Римског папу заступао је његов легат. Одлуке тог сабора признају и данас све хришћанске цркве.

АП фото/Sebastian Scheiner

http://www.tanjug.rs/

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.