header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Православни" и римокатолички екуменисти настављају дијалог о папином првенству Штампај Е-пошта
субота, 20 септембар 2014
      Од 15-23 новембра ове године биће одржано XIII пленарно заседање Међународне мешовите комисије за теолошки дијалог између Католичке и Православне Цркве. За место сусрета изабран је Аман у Јордану, на позив грчкога православног патријарха Јерусалима, Теофила III. Радом Комисије председаваће председник Папског већа за унапређење јединства хришћана, кардинал Курт Кох, и грчки митрополит Јован (Зизиулас) из екуменског патријархата. Као и на претходним заседањима, учествоваће по два представника сваке аутокефалне Православне Цркве као и једнак број католичких заступника.

Заседање ће за предмет имати скицу документа насловљеног "синодалности и примат", коју је припремио Савјет за координацију Комисије током два сусрета, у Риму 2011. и у Паризу 2012. године. Тема је изабрана на крају XII пленарног заседања Комисије, које је одржано у Бечу 2010. године, како би се наставило промишљање започето последњим документомн који је поменута комисија одобрила, а који носи назив "Еклисиолошке и канонске последице светотајинске природе Цркве. Црквено заједништво, саборности и ауторитет ". Студија теолошког и еклисиолошког извештаја о примату и синодалности на месном, регионалном и универзалном нивоу требала би дати референтни оквир за суочавање са кључним питањем о власти Римскога бискупа у универзалној Цркви. У Аману ће чланови Комисије бити позвани да просуде а да ли нацрт одражав постојећи консензус о овим деликатним питањима или ће бити потребно наставити истраживање.

Пленарно заседање такође нуди учесницима прилику да поделе молитвена искуства с месним хришћанским заједницама као и да сведоче блискост онима који пате због сукоба у региону. Тако ће 20. септембра чланови Комисије бити присутни на слављу мисе у жупи Our Ladi of Nazareth, а наредног дана ће учествовати у божанској литургији у православној цркви. Коначно, планира се посета избегличком логору у близини Сирије, како би се изразила солидарност с избеглицама како Католичке, тако и Православне Цркве.

Фото: "Антиморнизм.ру"

Извор: „Радио Ватикан“

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 септембар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.