header image
НАСЛОВНА СТРАНА
„Изградња грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог“ или сажети програм српских екумениста Штампај Е-пошта
среда, 22 октобар 2014

 Званични сајт београдске Патријаршије објавио је, 21.октобра 2014., следећу вест:

>>Интерактивна радионица Одбора за међурелигијску сарадњу Међурелигијског вијећа из Бихаћа, Тузле, Жепча и Требиња одржава се у Бихаћу од 20. до 23. октобра 2014. године.

Ова радионица одржава се у склопу пројекта „Изградња грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог“.  Тема ове интерактивне радионице је „Организација Цркава и вјерских заједница“.

Епископ Атанасије у свом поздравном говору је пожелео учесницима пуно успјеха у раду и позвао их да се угледају на Творца и творевину Божију, која је складно створена и у којој влада хармонија, а која је и у исто време човјеку порука, да живи у хармонији и миру.<<

(http://www.spc.rs/sr/izgradnja_gradjanskog_drushtva_kroz_medjureligijski_dijalog)

У наслову вести да се видјети сажети програм екумениста и реформатора у СПЦ: они изграђују грађанско друштво а не Цркву. Они су вођени свијетом и свјетским крјетањима. Они желе да буду партнери, сарадници, саучесници свијета, његових токова и програма. Циљ екуменизма је секуларизација и релативизација вјере, разводњавање и изолација, стављање у музеј свега што смјета покорним грађанима свијета и њиховом кнезу.

Неки се чак хвале учешћем наших епископа на конференцијама, форумима, међурелигијским и међународним скуповима... Кажу да је то доказ да они нешто раде, да су важни, да су прјетстављали Цркву. И, како су је прјетставили? На званичном сајту СПЦ стоји како је епископ Атанасије „честитао свим одборима на њиховим активностима и очигледним постигнутим резултатима“ (његов поздравни говор).

Данас се у нашој Цркви то готово и не примјећује, не пада у очи. То је постало нормално. А уствари, ненормално је то што се ово сматра нормалним.

Као наивна дјеца, неки не виде да се свијет и његов кнез понашају арогантно, бахато. Може им се. Они намјећу свој програм, свој начин и пут, своје идеје. Да не би били „заостали“ неки црквени великодостојници једва чекају да узму учешћа. Осјећају се почаствованим и поласканим што им је указана пажња и пружена могућност да раме уз раме са политичарима и дипломатама изграђују друштво.

O tempora, o mores!

Вратите се Цркви и оставите свијет да иде својим путем. „Не упријежите се у исти јарам с невјерницима.“ „Не можете служити Богу и мамону.“ (2.Кор.6,14-16) „Какво је слагање храма Божијег са идолима?“

„Човјек не треба да се ослања на сопствена расуђивања и да одбацује оно што је Господ рекао, већ треба да зна да су ријечи Господње поузданије од личног увјерења.“ – св Василије Велики.

Т. М.

Република Српска

Последњи пут ажурирано ( среда, 22 октобар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.