header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа Фрањо о свом путовању на Фанар Штампај Е-пошта
уторак, 28 октобар 2014

 Поћи ћу у Турску са жељом да се надвладају препреке које нас још увек деле од православних - рекао је папа Фрањо примивши 24. октобра у аудијенцију чланове фондације "Ориентале Лумен" из Америке, поводом њиховог екуменског ходочашћа. Без унутрашње обнове - приметио је Папа - није могућ прави екуменски дијалог.

За нешто више од месец дана, на путу католичко-православнога дијалога одржаће се још један важан догађај. Поновно ће један сусрет, један загрљај, на тренутак физички поништити растојање која постоји већ хиљаду година, а коју се од Другог ватиканског сабора сматра све мањом. У Истанбулу ће, наиме, 30 новембра екуменски патријарх и римски бискуп поново бити заједно, стога је папа Фрањо у погледу тог сусрета изразио своје осећаје.

Члановима фондације "Ориентале Лумен" - америчке фондације која носи име апостолскога писма које је свети Јован Павле II. објавио 2 мај 1995. године, посвећујући га управо јединству хришћана са Истока - Папа је поверио своја очекивања. Посету римскога бискупа Екуменском патријархату, и поновни сусрет патријарха Вартоломеја са мном, биће знакови дубоке повезаности која уједињује седишта у Риму и у Цариграду, као и жеље да се, у љубави и истини, надвладају препреке које нас још увек деле - рекао је папа Фрањо .

Подсетивши потом да свако хришћанско ходочашће није само путовање, него понајвише прилика за пут унутрашње обнове, Свети је Отац казао да су такве димензије свакако битне и за наставак на дугом путу који води до помирења и потпуног заједништва међу свима који верују у Христа. Нема истинског дијалога без спремности за унутрашњу обнову и за тражење веће вјерности Христу и Његовој вољи - напоменуо је Папа.

Изразивши радост због одлуке да то ходочашће посвете Ивану XXIII и Ивану Павлу II, који су у априлу проглашени светима, папа је Фрањо напоменуо да је пример те двојице светаца зацело просветљујући за све нас, јер су увек сведочили жарку жељу за јединством хришћана. Међу бројним стварима које би се могле споменути, желео бих само подсетити да је, у тренутку када је најавио сазивање Другог ватиканског сабора, свети Иван XXIII међу циљевима истакао управо јединство хришћана, а свети Јован Павле II је пак својом енцикликом 'Ут Унум Синт' дао велики подстицај екуменском заузимању Католичке цркве.

На крају је папа Фрањо присутне позвао да се моле за њега како би по примеру двојице његових светих предходника могао обављати службу римскога бискупа, у служењу заједништву и јединству цркве, следећи у свему Господњу вољу.

Извор: Радио Ватикан

Последњи пут ажурирано ( уторак, 28 октобар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.