header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грчке власти настављају прогон монаха светогорског манастира Есфигмен (фото) Штампај Е-пошта
субота, 29 новембар 2014

 Грчке власти уручиле су 25. новембра монасима манастира Есфигмен обавештење о исељавању, са захтевом да напусте здање у Кареји наредног дана до 11 часова. Слично обавештење полиција је већ доставила монасима почетком новембра, после чега су наоружани полицајци упали у манастирску болницу у Солону и одатле, са лисицама на рукама, избацили монаха оболелог од рака, саопштила је манастирска служба за информисање.

 „Позивамо владу Грчке  да се уздржи од насилних акција и омогући есфигменским монасима да се моле у миру, као што они чине више од 1500 година, - изјавио је настојатељ манастира игуман Методије. –Такође молимо све људе добре воље да подрже нашу борбу за верску слободу и могућност да наше братство, које броји више од 105 чланова, живи у миру и молитвеном созерцању, а не у непрекидном прогону од стране власти“.

 
31. октобар 2014, Солун, Грчка
Око 50 униформисаних и полицијаца у цивилу, укључујући и припаднике паравојних јединица, избацују из манастирске болнице једног есфигменског монаха, оболелог од рака

У манастиру Есфигмен не помиње се Васељенски Патријарх од 1965. године. Ово је повезано с неприхватањем екуменистичког курса Константинопољске Патријаршије. Есфигменски монаси нису подржали вероиздајничку одлуку Константинопољског Патријарха Атинагоре о узајамном скидању анатема православних и римокатолика. Од тада се на једној од манастирских кула вијори црна застава с натписом „Православље или смрт!“

Манастир Есфигмен
фото: "Панорамио"

Садашњи константинопољски патријарх, Вартоломеј I, извршио је притисак на грчке власти да предузму акције против есфигменских монаха. Монаси су тражили дијалог са њим, у циљу решавања спора на миран и братски начин, али је он то одбио. Уместо тога, он користи грчку владу као оружје против правоверних монаха и настоји, из освете, да их протера са земљишта и објеката који су у њиховом легалном поседу више од 1500 година.

Прогонитељ есфигменских монаха - вођа "православних" екумениста константинопољски патријарх Вартоломеј I 

Грчка влада је отишла толико далеко да је наметнула варварску блокаду манастира: забранила је доставу воде, хране и санитетског материјала, као и лекарске посете старим и немоћним монасима. Од почетка блокаде умрло је више од 25 житеља манастира.

 „Грчка влада је почетком овог месеца већ учинила насиље над монасима Есфигмена и ми је молимо да то више не чини. Позивамо међународне организације за заштиту људских права да нам се придруже у осуди тих акција... Грчке власти не могу, прогонећи сопствене грађане, да избегну проблеме везане за различите верске погледе“, - изјавио је председник Друштва пријатеља манастира Есфигмен Џон Ригас.

 Монаси Есфигмена траже подршку и молитве људи добре воље у овом тешком тренутку, поготово током предстојећег Божића, и свима шаљу своје свете благослове.

По материјалу са esphigmenou.com

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 новембар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.