header image
НАСЛОВНА СТРАНА
„Небо је високо, а земља тврда – ваља нам истрпити“ - у помен матери нашој Евдокији Штампај Е-пошта
петак, 16 јануар 2015

ImageИсто онако како је живела, тихо и скромно, у својој келији, из овога у онај бољи, вечни живот, код Господа и Спаса свога преселила се наша матер игуманија Манастира Враћевшница мати хаџи Евдокија (Шутић). Рођена је пре осамдесет и четири године у селу Паковраћа код Чачка. Као млада девојка од двадест лета долази у манастир Враћевшницу, где је Господу своме служила равно шездесет и три године, од чега последњих двадесет и једну годину као игуманија ове свете обитељи.

Време у коме је дошла у манастир било је послератно комунистичко, антихришћанско и богоборачко, за православне људе тешко и претешко. Кад је постала игуманија, време и околности су биле исте. Ипак, и у таквом времену мати Евдокија је знала како веру сачувати и истински је исповедати и светињу градити. Само је она својом скромношћу, тишином и простотом и са потпуном вером и одлучношћу у Христу могла и незнабошце и тадашње комунисте да „натера“ да помогну градњу њеног манастира. Да, управо су њена тишина и њена скромност, праћени вером и одлучношћу, обраћали и оне који у Бога нису веровали да одлуче да помажу градњу светиње. Нико није могао да одбије скромну и вредну игуманију, а само су она и њене монахиње и Онај који све види, све чује и све зна имали појма о томе колико је тона и тона цемента, камена и другог материјала пренесено на нејаким плећима монахиња како би се светиња подизала. Поред градње нису се  запостављала ни друга монашка послушања, манастирске обавезе и послови. Требало је да се испуњава манастирски типик, да молитва и служба теку, али је требало и да манастир живи, да се напорно ради. Ваљало је душу сачувати, Богом је богатити и за вечност спремати, али се и о овоземаљском морало водити рачуна. У манастиру су се смењивали молитва и тежак физички рад, међутим, све је текло складно и како је драгом Богу било мило и приступачно јер су се мати и њено сестринство држали старог монашког правила – послушање је изнад молитве и поста. Захваљујући таквом устројству, под руководством матере Евдокије, велика манастирска економија, пољопривредно имање, шума и воденица, све је рађено, обрађивано, сачувано и умножавано. А молитва и пост нису остављани.

Image

Мати Евдокија

Посебна је прича како су због велике љубави и сусретљивости матере и њених сестара деца србска на јединствен начин доживљавала све оно дивно, домаћинско, сеоско, истински србско, а што су наметнути систем и модерни живот рушили и унижавали. Нигде тако као у нашој Враћевшници нису приањали за срце и душу србском детету домаћинство, домаће животиње, кока, крава, мала тела, јага, бека. Нигде слама није била тако златна и на Бадње вече мирисила као кад се донесе из Враћевшнице. Ту су се и пред родитељима деце враћале слике оних старих и лепших времена, а која су некад давно проживели са својим дедама и бакама у дивним србским селима.

Матер је прогнане примала, протеране помагала јер је њено милосрдно срце са њима саосећало. Нико гладан и жедан није остао поред ње и њених монахиња.

Само је она са својим сестринством знала тако искрено и са пуно љубави примати све госте и поклонике у њен манастир. Празници у Враћевшници су, опет, посебни, а боравак незабораван. Све је дивно, празнички свечано, бдењем испуњено и Светом Литургијом освећено. На даровима што их Господ даде, за трпезом родољубивом и богомољачком песмом је благодарено. И све је било пажљиво, тихо и скромно, баш онако манастирски и богомољачки, како се само код светог владике Николаја дало видети и прочитати. Сестре се труде око гостију, одомаћени „гости“ помажу, дечица и одрасли заједно Боги певају, а све са тихом радошћу, неприметно седећи у „запећку“, посматра и надгледа матер наша Евдокија. Ко је једном дошао у Враћевшницу, није могао, а да се не врати и да се не враћа. Све је покривала и закриљивала велика љубав мати Евдокије и њеног сестринства.

Детаљ са опела мати Евдокије

Међутим, како обично бива у овом грешном и прељуботворном свету, све ово није промицало ни оном вечном непријатељу људског рода, који се стално труди да науди слугама Божјим. Много пута се овај злобник, преко оних слабијих и раслабљених трудио да распе оно што су тешком муком стицале и скупљале, не себи, већ светињи и роду србском, матер Евдокија и њено сестринство. Једни су, мислећи да је све то имање, ето, „пало са неба“, хтели да се тиме на овај или онај начин „окористе“. Други су, опет, у црквеном и богослужбеном поретку покушавали да наметну нешто ново и страно предању и Србској Цркви.  Али ту је опет у исповедању вере и у одбрани Цркве, црквеног поретка и манастирске светиње стајала матер, онако тиха и скромна, али одлучна, показујући својом постојаношћу и миром да изнад свега стоји Господ, коме је служила и да на концу Он слугама својим победу дарује. Иако се могло чинити другачије, матер је била добро упозната са свим искушењима, и вањским и унутрашњим, која су ударала на нашу помесну Цркву. Али како би сачувала своју душу, манастир и своје сестринство, у свему се држала оног средњег, царског пута, који води у живот вечни. Знала је наша матер да светосавска Црква и чада Светог Саве у данашњем времену само трпљењем и дуготрпљењем могу искушења да надвладају и своме роду победу да донесу. Својим понашањам у  тешким временима и смутњама давала је мати пример како се брани и чува вера, како се брани Црква и оно што припада светињи Враћевшници управо онако како нас учи Свето Јеванђеље: Будите мудри као змије и безазлени као голубови.

У свим тим искушењима, матер се није дала помести, само је тихо говорила:,,Небо је високо, а земља тврда. Ваља нам истрпити.“  И она је Истине ради  истрпила до самог свог овоземаљског конца.

На свима нама који волимо Враћевшницу и на овај или онај начин јој припадамо остаје да наставимо да долазимо, да се у овој светињи Богу молимо и да на гробу матери нашој свећу прислужимо.

Сестринству враћевшничком, а посебно оној коју Бог удостоји да од матере прузме жезал игумански, остаје да настави тамо где су стале велике игуманије велике Враћевшнице Ана, Марија, Стефанија и Евдокија. Да остану на путу својих великих претходница и матера и да храброшћу и трпљењем веру чувају, душе спасавају и примером својим Христу приводе, баш као што је матер наша Евдокија трпила и истрпила и пример давала, све Христа и Господа свога ради.  

„Небо је високо, а земља тврда – ваља нам истрпити“, поучила би нас мати Евдокија.

Бог да помене у Царству своме матер нашу Евдокију и да да снаге њеном сестринству и свима нама да наставимо тамо где је матер стала.

О Светом и Праведом Јовану кронштадском чудотворцу, љета Господњег 2014. по православном календару.

 

Мирослав Вујанић

Село Срезојевци, Парохија брезанска

Епархија жичка

Последњи пут ажурирано ( петак, 16 јануар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.