header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Изложба о Јасеновцу свечано отворена у Лондону Штампај Е-пошта
среда, 18 фебруар 2015

 У препуној сали Дома Св.владике Николаја у Лондону, Међународна комисија за истину о Јасеновцу је свечано отворила изложбу посвећену жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и у Доњој Градини, промоцију књиге Драгане Мијатовић-Томашевић "Ханс Иван Мерц римокатоличка "црква" истините лажи", као и промоцију нове добротворне организације "Jasenovac Memorial and Holocaust Foundation" која има за циљ да прикупља средства за изградњу меморијалног центра, подизање цркве и да помогне изучавање хрватског геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Доњој Градини.

Изложбу под називом "Анатомија сећања" припремила је Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске из Бања Луке поводом 70 година од завршетка II светског рата, када су се чувари хрватског логора у Јасеновцу повукли из логора, да би недељу дана доцније приспела НОБ војска која је знала да је логор напуштен и разрушен. Књига Драгане Мијатовић-Томашевић "Ханс Иван Мерц римокатоличка "црква" и истините лажи даје увид у живот и рад Ханса Мерца, који је на позив римокатоличког папе Пија XI основако Католичку Акцију у Хрватској.

Према писању хрватске штампе, књига и медија, Иван Ханс Мерц је био духовни вођа хрватског усташког покрета и главни васпитач римокатоличких свештеника, будућих кољача Срба, Јевреја и Рома. Добротворна организација "Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation" основана је у Великој Британији са циљем да прикупља средства за изградњу меморијалног центра у Доњој Градини, изградњу цркве и да помогне истраживање хрватског геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима.

Међнародна комисија за истину о Јасеновцу (у којој није било предствника Срба, Хрвата или било кога из бивше Југославије), којом је председавао амерички професор Бернард Клајн је на састанку у Њујорку утврдила да је преко 1400 римокатоличких свештеника и часних сестара лично клало, мучило, силовало и убијало Србе, Јевреје и Роме у Независној држави Хрватској. Међу жртвама Јасеновсчких логора било је 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, прво грозном мучених, па потом убијених. Хрватска је била једина земља у свету која је имала логор за истребљење деце. Међу жртвама јасеновачких логора страдало је 110.000 деце испод 14 година старости.

Отварању изложбе у Лондону и промоције присуствовали су ЊВ принцеза Катарина, дипломатски кор на челу са амбасадором републике Србије у Лондону Њ.Е г. Огњеном Прибићевићем, свештенством Православних Цркава на челу са изаслаником грчког архиепископа Грегориоса, часним оцем Мелитоном Оаксом, наставницима универзитета и културних установа у Лондону, представницима бројних српских удружења у Лондону, као и бројне друге званице. Амбасаду Босне и Херцеговине је представљао министар саветник г.Светозар Милетић, пошто је амбасадор г.Мустафа Мујезиновић био заузет другим послом.

Професор Др.Србољуб Живановић,

 Председник Међинародне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 фебруар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 49 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.