header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Николај Светлов: Осми васељенски сабор као крајња израз модернистичке реформације Штампај Е-пошта
среда, 08 април 2015

 Идеје реформације Православља нису нове. Фактички, оне су постојале од самог настанка Цркве Христове. Јеретици николаити, који се помињу у Откровењу Светог Јована Богослова (Откр. 2,6-15), као и сви каснији лажни учитељи, - предлагали су реформисање Христовог учења у складу са њиховим идејама. Такви покушаји су увек наилазили на чврст отпор од стране Светих Апостола и Светих Отаца. 

Нису изузетак ни обновљенске реформе у 20. веку: превод богослужења на савремени језик, снижавање моралних критеријума за кандидате за епископе и свештенике, промене црквеног законодавства у области односа с јеретицима, ублажавање постова, итд.

Но, крајњи израз црквене реформације је тзв. Свети и Велики Свеправославни сабор. То је инструмент за комплексну реформу Православља. Ако се он, не дај Боже, одржи, онда ће све поменуте реформе, које су обновљенци у току читавог 20. века, са променљивим успехом, покушавали да спроведу у Помесним Православним Црквама, - овог пута бити спроведене у једном налету.

Због тога је тзв. Свети и Велики Свеправославни сабор крајњи израз црквене реформације – њен највиши и најопаснији вид.

Превод са руског: „Борба за веру“

Извор: „ruskalendar.ru“

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 април 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.