header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Теодосије о власништву над Косовом и Метохијом Штампај Е-пошта
уторак, 12 мај 2015

 Радио-Светигора Ц-П митрополије емитовао је јуче емисију "Јерусалим од злата", 192. наставак у којем еп. Р-П. Теодосије Шибалић након своје посете Светој Земљи у време Страдалне и Свете седмице, занимљиво говори и, између осталог, о томе чије је Косово? Рече и ово:

"Косово припада свима".

Више и конкретније може се чути овде (поменути цитат је на 46:00 - 47:00).

Феноменолошки, онтолошки, метафизички, дубоко хришћански гледано, он је ваљда у праву. Али то је "ван времена" и историје. Реалност је на жалост дубоко политичка. Конкретно, то "припада свима" већ 15 година значи -  Шиптарима. Када се тако ова епископска изјава стави у контекст светосавског и светолазарског завета, Немањине остварене а сада урушене визије, ствар може - или чак и мора? - другачије да се гледа.

Чињеница је да је бруталном војном агресијом после титоистичких вишедеценијских "мирних" припрема Србији одузета њена Света Земља. Срби су на својој земљи сведени на шачицу, у неколико гета (енклава). Успостављен је војно, економски и пропагандно интензивно подржавани режим који спроводи погром и прогон Срба и исламизацију КосМета. Како онда говорити "идеалистички"? У ситуацији када је још једино политичком акцијом и сваком упорношћу могуће спречити правно отимање КосМета од Србије, овакве изјаве попримају другачију боју. Да не говоримо о томе колико је битно да Косовски завет духовно и морално преживи у наредним генерацијама, до неког новог времена тј. нове прилике да се земља врати. Томе дијагонално на супрот стоји ова епископска изјава која подсећа на некадашње братство-јединство. Ако је негде тај режимски "идеал" доследно коришћен против једне стране, онда је то било на КосМету. Братство у којем је један много "већи" брат од другог и јединство једном по цену разбијања другог. 

"Припадност свима" се још у СФРЈ показала као конкретно поклањање овог дела Србије Шиптарима. Нисам против помирљивог става, на против, према свима, па и Шиптарима свакако, али из уста нашег важног званичника ово може да значи релативизовање права Србије на КосМет и легализовање US-UÇK отимачине. 

Рећи "Косово припада свима" anno 2015 надлежном СПЦ-епископу слично је као родитељу пред призором напаствовања његове ћерке рећи "Нека их, кћери, пусти, па и они су људи, имају право на слободу и мало задовољства."

Сигуран сам да ћете ви у редакцији ову изјаву епископа Теодосија објективније сагледати од мене!

Поздрав,

Гресоје Охоловски

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 мај 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 58 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.