header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Извештај из Епархије нишке Штампај Е-пошта
понедељак, 05 октобар 2015

 У Саборном Храму у Нишу је служена Света архијерејска Литургије, у суботу 17. Недеље по Духовима. Служио је епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства из Саборног храма.

Оно што је интересантно је да је на Литургији било присутно значајно мање верног народа од уобичајеног броја, иако је све учињено да то изгледа другачије. Убачен је велики број столица, позвани су представници институција, доведен је велики број школске деце. Без обзира на то у цркви је ако убројимо и петнаестак свештеника који су саслуживали и тридесеторо ученика , један број представника институција, као и запошљених у епархијским продавницама(који су морали да буду присутни) једва било око стотинак људи. Тај број је када служи Владика Јован и до четири пута већи.

Овај број је јасан  одговор Православних Хришћана на насилне акте, различитих центара моћи, усмерених против Цркве и народа Божијег. Ово одсуство највећег броја правих Верника је одговор оним свештеницима који су помогли у овом насиљу, који су стали на страну непријатеља Цркве и свог народа. Показало се као и много пута у српској историји да наш народ одлично чита између редова.

Владика Теодосије је одликовао неколико значајних свештеника на Литургијама које је служио у нишкој епархији, претпоставља се са жељом да их придобије на своју страну. Међутим, ради се о људима којима земаљске титуле не значе много, који су прави и који нису на продају као ови други.

Порука насилницима је да „Бог силу не воли“!!!

Порука Верном народу је да „ Сила Бога не моли“!!!- и да се не моли заједно са насилницима, као што ни до сад у историји то није чинио. У овим тешким данима се показује ко смо и шта смо, и такви треба да изађемо пред Господа Распетог и Васкрслог, Њему нека је Слава, сада и увек и у векове веков. Амин.

М.Е.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 05 октобар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.