header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Извори финансирања Канадске епархије на издисају; Беградска патријаршија спрема тужбе Штампај Е-пошта
субота, 10 октобар 2015

 Приступ банковном рачуну Епархије канадске и резиденцијалној кући у манастиру Милтон, Српска патријаршија моћи ће да издејствује само на суду. Једини пут да нова управа Српске цркве у Канади преузме контролу над епархијом води преко парнице са разрешеним владиком Георгијем (Ђокићем). Патријарх Иринеј, као администратор канадске епархије, ускоро ће пресавити табак како би пред судом ове земље затражио заштиту права СПЦ.

Највећа препрека успостављању редовног стања међу верницима у Канади јесте Епархијски савет, који је стао у одбрану смењеног владике. Иако Патријаршија њему оспорава легитимитет, ово тело се пред канадским властима сматра званичним до 2017. године. Због сукоба Савета са новом управом, коју предводе патријарх Иринеј и прота Василије Томић, црквени рачун је у блокади, а извори финансирања епархије – на издисају.

– Недавна патријархова посета Канади, чији је циљ био увођење реда у епархији, нажалост, није уродила плодом – каже саговорник „Новости“ из врха СПЦ.

– Свима је јасно да овакво стање ништа добро неће донети, јер су верници подељени, а епархија опседнута својим сукобима. Судска парница чини се као једино решење за коначно успостављање поретка међу верницима у Канади.

Смењени владика Георгије, који се срео са патријархом Иринејем, засад одбија било какаву могућност за компромис. Он је ангажовао групу правника, добрих познавалаца канадских закона, и поручује да ће тужба против њега сигурно бити изгубљена. Он одбија и да преда кључеве куће у Милтону, која је купљена црквеним парама и чија је половина укњижена као његова лична имовина.

Патријарху и Светом синоду жури се да завађене Србе у Канади уведу у редован црквени поредак, како би припремиле терен за долазак новог владике. Избор Георгијевог наследника, готово је сигурно, догодиће се на пролеће, на мајском заседању Сабора СПЦ. Да би он како-тако могао да обавља своју дужност, потребно је да се у епархију уведе какав-такав ред и успостави стабилан систем финанасирања црквене мисије. Као најозбиљнији кандидати за владику у Канади помињу се епископи и монаси одговарајућег ранга који делују у САД или Аустралији.

Извор: Вечерње новости

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.