header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Вођа „православних“ екумениста поново се молио са јеретицима Штампај Е-пошта
субота, 14 новембар 2015

 Константинопољски патријарх Вартоломеј окончао је 3. новембра 2015. године дводневну посету Енглеској, у којој је боравио на позив Џастина Велбија,  духовног вође светске заједнице англиканских „цркава“.

Без обзира на узнемиреност, обраћања и очекивања православних, кршећи каноне Православне Цркве, константинопољски патријарх je  опет и опет учествовао у екуменистичким молитвама с јеретицима, овај пут у капели Ламбетског дворца - званичној лондонској резиденцији надбискупа кентерберијског.

Двојица духовних вођа „узнели су молитве за све људе“, за оне који беже из региона захваћених конфликтима, који су изложени насиљу и прогонима.  Вођа „православних“ екумениста апеловао је такође у Лондону на хришћане у Европи, да не скрећу поглед ни са климатских проблема, него да дејствују. Основни проблем ових обају глобалних догађаја је „криза солидарности“, казао је васељенски патријарх у уторак.

О таквим миротворцима, какав је патријарх Вартоломеј, Преподобни Симеон Нови Богослов је рекао:

„Сваки онај који преступа заповести Божије противник је Богу и војује против Њега. А како такав може донети мир другима? Чак и ако би успео да помири друге, он то помирење не може да изгради тако да оно буде благоугодно Богу. Ако је он непријатељ и Богу и себи, онда се у нама може родити сумња да су и они које је примирио својим посредовањем, непријатељи Божији исти такви какав је и он“.

Неопходно је напоменути да су заједничке молитве с јеретицима забрањене канонима, без обзира на то да ли су оне јавне или приватне. Црква забрањује молитвено општење с јеретицима полазећи од љубави према својим верним чедима - ради њиховог чувања пред Богом од лажи и лукавства, али и из љубави према самим јеретицима – одбијањем да се моле са јеретицима, православни сведоче да су они заблудели и да се налазе у опасности, јер су изван Цркве, што значи и ван спасења.

10. правило Св. Апостола

Који се заједно  са одлученим, ма било и у кући, буде молио, нека се одлучи.        

11. правило Св. Апостола

Клирик, који се буде молио заједно са свргнутим клириком, нека се свргне и он.

45. правило Св. Апостола

Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

64. правило Св. Апостола

Ако који клирик или световњак пође у синагогу Јудејску или јеретичку да се моли, нека буде свргнут и одлучен.

33. правило Лаодикијског Сабора

С јеретицима или расколницима не сме се заједно молити.

Последњи пут ажурирано ( субота, 14 новембар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.