header image
НАСЛОВНА СТРАНА
РПЦ сумња да је могуће 2016. у Истанбулу одржати Свеправославни сабор Штампај Е-пошта
недеља, 27 децембар 2015

 Руска православна црква сумња да ће Свеправославни сабор – иако се на његовој припреми ради више од 55 година – бити одржан 2016. у Истанбулу. Ово је саопштило Одељење РПЦ за односе Цркве са друштвом и медијима. Уз овакво разјашњење:

„Сумње изазива сама могућност одржавања Свеправославног сабора у време када се неке Православне цркве налазе у стању нерегулисаних конфликата, а статус поглавара Православне цркве Чешких земаља и Словачке и даље не признаје низ Православних цркава. Овоме треба додати и крајње нестабилну општеполитичку ситуацију у свету“.

Позиција РПЦ се у саопштењу дефинише овако: „Руска Црква је увек учествовала и наставиће да најактивније учествује у предсаборском процесу, упркос очитим тешкоћама у припреми Свеправославног сабора. Прерано је да се говори о роковима његовог одржавања. Уосталом, радн на припреми његових докумената одвија се сеома успорено“.

О одржавању Свеправославног сабора расправљаће 2. и 3. фебруара Архијерејски саб ор РПЦ под руководством патријарха Кирила.

У раду Свеправославног сабора у Истанбулу треба да учествују по 24 архијереја из сваке аутокефалне православне цркве, а њих је укупно – 15.

Највећа међу њима је Руска православна црква.

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 28 децембар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.