header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Први плодови „Свеправославног сабора“: У Румунској Цркви дозвољени „међухришћански“ бракови Штампај Е-пошта
субота, 09 јул 2016
          У новокалендарској Румунској Цркви екуменисти ће од сада моћи да „венчавају“ православне с јеретицима. Ова новотарија је названа „међухришћански бракови“, а постала је могућа после учешћа тамошњих архијераја на тзв. „Свеправославном сабору“ на Криту.

У једном од докумената који су они потписали каже се: „Сабор је установио да о могућности примене црквене икономије (решавање црквених питања с позиције снисхођења и практичне користи), када су у питању мешовити бракови, треба да одлуче Свештени Синоди сваке аутокефалне Православне Цркве у складу са светим црквеним Канонима и у духу пастирске разумности, а на службу човековог спасења“.  

Румунска Патријаршија своје одступништво правда следећим добрим намерама: „Иако је, у циљу очувања јединства вере и духовног живота у породици, Православна Црква увела забрану на такве везе, у многоконфесионалном друштвено-културном контексту, из пастирских разлога, Црква као изузетак дозвољава бракове православних верника с лицима других хришћанских вероисповести, након добијања специјалног разрешења локалног православног епископа (архијереја)“.

Управо против ове одредбе о венчању православних чада с јеретицима и другим секташима и расколницима, који се скривају иза Христовог имена, иступила је Грузијска Црква у предсаборском периоду, не потписавши докуменат „Света тајна брака и препреке за њега“,  позивајући се на свете Каноне: „Нама се подноси неприхваљива замена догматског запрећења 72. правила Шестог Васељенског Сабора и допуштање неправославнима да, по саборском постановљењу, учествују у Светој тајни брака. Тај докуменат је разматран на Светом Синоду Грузијске Цркве још на заседању 8. октобра 1998. године и изнова 25. маја 2016. године. Ми га нисмо потписали ни на јануарском сусрету поглавара Правосланих Цркава...“, - навео је Грузијски Патријарх Илија Други у писму упућеном константинопољском патријарху Вартоломеју (овде:)

Нацрт овог документа, иначе, није потписала ни Антиохијска Црква.

 

 На слици у наслову: први новокалендарски румунски патријарх Мирон (Кристја) и англикански надбискуп кентерберијски Ланг  (03.06.1936 г.) на Ламбетској екуменистичкој конференцији

По материјалу са:  "Инфром-религија.ру"

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 јул 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.