header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шокантно: италијански судија - у Италији постоји тржиште деце Штампај Е-пошта
среда, 23 новембар 2016
            ПРВИ ПУТ су објављени докази да се под окриљем јувенилног правосуђа (дечијег правосуђа) ствара приватно тржиште ради трговине децом. Шокантне изјаве судије Моркавало на италијанском ТВ Канал 5: ''У Италији судије без икаквог основа из породица одузето 35.000 деце за приватне фирме, да би сви учесници „тржишта деце“ добили добит од 2 милијарде евра годишње од државе“.

 

Судија за малолетнике града Болоње, госп. Франческо Моркавало је изрекао шокантне изјаве у емисији «MattinaCinquе» италијанске телевизије „Канал 5“: ''Данас у Италији судије без икаквог основа одузимају 35.000 деце од родитеља и стављају на тржиште старатељства/усвајања за добит од 2 милијарде евра годишње. Дете се не сме дати рођаку, зато што тада нико неће имати добит на тржишту деце...''

Деца отета из породица - да ли су одлуке заиста донете ради њихове добробити?

Са оваквим поднасловом почиње овај шокантни разговор, који је још јединствен и по томе, што,на крају крајева, о проблему насилног одузимања деце из породица отворено говори судија за малолетнике у Италији. Добро је што тзв. „поглед изнутра“ заиста може да нам, напокон, потврди све сумње и оптужбе за трговину децом, које су до сада јавно износили само борци за права деце.

На једном од последњих конгреса у Милану о питањима старатељства над одузетом децом, после реферата моје колегинице  о ужасној причи, где је она причала о психопатологији оца, који је био вођен само мотивацијом „да узме дете од мајке“ и да дете не припадне њему, већ дому за незбринуту децу и због одлуке суда, који је испунио његову молбу, питала сам чиме се суд руководио, доносећи такву одлуку. Мало се повртевши колегиница је одговорила: „Па мајка није била врло задовољна чувши одлуку суда“, и сви чланови конгреса-психолози, психотарапеути, психијатри су се насмејали. Они су, највероватније, подржали сналажљивост и хумор референта.

Али, да се вратимо на интервју (превод психолога, психотарапеута, судског експерта по питању италијанске деце, Ларисе Сазанович):

Водитељка емисије, Федерика Паникучи: Судијо Моркавало, да ли сам вас добро разумела, према овоме Ви дајете налог да се деца одузимају таквим, насилним путем?

Судија Морковало: Нажалост да, на жалост многе судије то раде. Већина и пре свега, судије за малолетнике, раде то без основа, без законске основе за то. Дете не може бити подвргнуто одузимању. Тим пре не може у случајевима конфликтне ситуације настале међу родитељима.

Водитељка: Молим вас, објасните, ВИ НАРЕЂУЈЕТЕ ДА СЕ ОТИМАЈУ ТА ДЕЦА?...

Судија: Већина судија то наређује, али у стварности не постоји никакав законски основ који може да оправда такво одузимање против воље самог детета.

Водитељка: Али, ви то радите...Не разумем. То је парадокс. Не постоје законске основе, али Ви то радите.

Судија: То је парадоксално. Парадоксално је због тога што се у случају тешке ситуације, било социјалне или економске, примењују ауторитативни инструменти, слични тоталитарнима.

Водитељка: Извините, хтела бих да питам – али све то је могуће у цивилизованој земљи?

Судија: Тако је... постоје одређени разлози, постоје одређени разлози...

 Тржиште деце свакодневно тражи нова одузимања

Водитељка: Какви су то разлози, објасните нам, хоћемо сви да знамо.

Судија: Ти разлози имају економски карактер а такође и карактер социјалне контроле. Та деца коју насилно одузимају доспевају на тржиште - тржиште старатељства, тржиште усвајања.

Водитељка: Сачекајте, сачекајте тренутак. Ви сада износите апсолутно озбиљну и тешку тврдњу. Говорите да ПОСТОЈИ ТРЖИШТЕ?

Судија: Тржиште старатељства, тржиште усвојене деце...

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА ДРЖАВНЕ ПРЕМИЈЕ ЗА УНИШТЕНО ДЕТИЊСТВО

Водитељка: То јест, шта то значи? Испада да „иза леђа“ имамо такав механизам захваљујући коме постоји интерес који је изнад интереса детета?

Судија: Постоји огромни интерес, економског карактера, интерес који се сваке године досеже до једне и по милијарде, ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА у Италији.

ПРИВАТНИ БИЗНИС ДИКТИРА КОЛИКО ДЕЦЕ ДА СЕ ОДУЗМЕ

Водитељка: Шта имате у виду, господине судијо? Тачније, чији су то интереси?

Судија: Говорим о приватним организацијама и религиозним интернатима који управљају такозваним заједницама, које су, уствари, интернати у којима смештају насилно одузету децу и куда усмеравају државни новац - сваком интернату, за свако дете, за сваки проведен дан тамо.

Водитељка: Значи, да објаснимо, говорите да ту децу олако одузимају из породица зато што она доспевају у економски врло исплативу мрежу. Да ли сте на то мислили?

Судија: Тако је. И што је најстрашније, све се то догађа уз учешће државних структура, то јест уз учешће служби социјалне заштите и судских установа које су тешко „заражене“ тим... интересима такве врсте.

Водитељка: И у исто време судије бирају психологе, социјалне раднике, да кажемо све који затим одлучују, пишу експертизе, пишу извештаје који се затим шаљу вама, доспевају у Ваше руке, господине судијо. Значи да сте Ви последња карика у том ланцу, Ви доносите одлуку да се одузме дете из породице или не. Да ли је то тачно?

35 хиљада деце се одузима неосновано, само због интереса тржишта

Судија: Тачно је. Управо због тога ја и говорим о опасној и распрострањеној „зарази“ судских установа, а такође и структура које гарантују функционисање судских установа. Виши Савет Магистратуре, на пример, који без обзира на то што познаје ситуацију о којој ми сада говоримо, ни једном није устао у заштиту грађана, већ је, напротив, устајао у заштиту разних судија које су окривљавали због тога што су радили у том опасном систему. Врло опасном, са дубоким утицајем на друштво. Али ми овде не говоримо о појединачним случајевима одузимања малолетника из породица; у већини случајева ДЕЦА СУ НЕОСНОВАНО ОДУЗЕТА, У ИТАЛИЈИ ЈЕ ТО 35 ХИЉАДА ДЕЦЕ.

Водитељка: Молим?

Судија: 35 ХИЉАДА ДЕЦЕ!

Водитељка: Одузетих малолетника из породица? Неосновано одузетих?

Судија: У већини случајева НЕОСНОВАНО ОДУЗЕТИХ. Видите, у 99% случајева одузимање се не заснива на чињеницама, већ на оценама личности или малолетника или родитеља. Синдром удаљивања родитеља је једно од тих оправдања типологије лажних оцена, заснованих само на сумњама.

Водитељка: ...На пример она два детета која су одузели из породице, док постоји огромна социјална мрежа рођака која би могла да помогне. То је заиста насушни проблем - постоје сестре, и једна од сестара сама има петогодишње дете, то јест, и сама је мајка...

ОДУЗИМАМО НАСУМИЧНО ЗА ТРЖИШТЕ: НИЈЕ ПРОФИТАБИЛНО  ДАВАТИ ДЕЦУ РОЂАЦИМА

Судија: То је двоструки проблем.

Први: као што сте већ о томе рекли, то је да доносе одлуке никога не испитујући, насумично.

Други: одлука да се додели старатељство рођеној тетки,неће донети никоме профит. Ја не знам да ли је овај разлог био преломан у овом конкретном случају, али у већини случајева се управо тако ради.

Dichiarazioni Shock by FreeMarcelOnlus

Видео програм са учешћем судије који је отрио закулисне радње лова на децу по целом свету под видом „заштите деце“ помоћу јувенилног правосуђа, можете погледати на: http://www.dailymotion.com/video/x119u74_dichiarazioni-shock_people

Аутор превода на руски је Лариса Сезанович - психолог, психотарапеут, судски вештак у Италији за питања деце: http://loralory.livejournal.com/

9 септембар 2013. године

Извор: http://www.oodvrs.ru/news/main_directions/sudi_obsluzhivayut_detotorogovlyu_i_k_etomu_tolkayut_rossiyu/

Превод: Душка Здравковић, "Православна породица"

Последњи пут ажурирано ( среда, 23 новембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

Сиромаштво

Није за осуду бити сиромах, већ немати храбрости у подношењу беде. (Св. Василије Велики)

Корист

Корисно ћемо ми за себе наћи тада, када будемо тражили корист за ближњег. (Св. Јован Златоусти)

Жртва усрећује

Није богат онај који поседује иметак и чува га, него онај који га дели. Жртва, а не поседовање нас усрећује. (Св. Климент Александријски)

Убоги и богати

Није убог онај који нема ништа, него онај који много жели; исто није тако богат онај који много има, него онај који ништа не треба. (Св. Јован Златоусти)

Људско срце

По природи људско срце је чисто, меко, топло; али када страсти (грешне навике) продру унутра, оно постаје хладније, тврђе и тамније. Као млеко када се укисели те постаје, гушће, мање течно, лажи (преваре) отврндњавају срце, његов нормални проток смирења је оштећен поквареношћу и злобом.

Са грехом унутар себе и лажама (преварама) око себе, верник је још више убеђен у држање Божијих заповести, јер у њима он налази подршку против његових сопствених грехова и одмор од напада злих људи. (Св. Теофан Затворник)

Божури и трње

Ни на Косову нису расли само божури него и трње. Али се у Грачаницу уносе само божури. (Св. Николај Жички)

Мала сагрешенија

Ђаво нам приказује мале грехове као неважне, јер нас иначе он не би могао наводити у већа сагрешења. (Св. Марко Подвижник)

Непријатности

Мала ватра омекшава велико парче воска, тако и мале непријатности често омекшају, засладе и очисте све наше оштрине, неосећајност и тврдоћу срца. (Св. Игнатије Бријанчанинов)

Огањ

Ми сви једнако примамо благослов од Бога. Међутим, неки од нас примивши од Бога Огањ (то јест Његову реч) постају меки као пчелињи восак, док неки попут глине постају тврди као камен. (Св. Петар Дамаскин)

Опроштај

Чак и ако ти сви духовни оци, патријарси, архијереји и сви људи опросте, још увек ти није опроштено док се не покајеш на делу. (Св. Козма Етолски)


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.