header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јован Деретић жали што Диоклецијан није истребио хришћане Штампај Е-пошта
уторак, 16 јануар 2018

 Христос се роди, срећна и Богом благословена 2018. година.

Недавно је (28.12.2017.) у емисији ''Интервју'', продукције Балкан Инфо гост Теше Тешановића био др Јован Деретић, историчар и публициста. Емисија може да се нађе на адреси: www.youtube.com/watch?v=lEi5niC6tY8 . Емисија се бави тематиком античке историје Срба у светлу открића и виђења др Деретића који на интернету има много сличних наступа. Међутим, у овој емисији се десио један његов врло узнемиравајући, успутни коментар. Налази се у интервалу 1:20:48 - 1:20:57 где др Деретић говори о Диоклецијану да је прогонио Хришћане и каже: ,,Камо среће да их је истражио потпуно.'' У контексту у коме је то речено, несумњиво се закључује да је хтео да каже ''истребио''! Не знам да ли се у српском језику некада, у неким крајевима, користила реч ''истражио'' уместо речи ''истребио'' или ''затро''?

Морам да признам да сам и сам био велики поштовалац др Деретића, имам пар његових књига, ишао на неколико промоција (било их је и у Руском дому у Београду). Сећам се да је био иницијатор или један од иницијатора, да Срби са Космета добију држављанство Руске Федерације у време када је њен председник био Господин Дмитри Медведев. Али, касније су могле да се чују његове изјаве које су врло проблематичне са становишта Православља, што је довело до мог резервисаног става према др Деретићу.

Међутим, ова изјава у поменутој емисији је заиста узнемиравајућа. Још више је узнемиравајуће то да од 304 коментара САМО ЈЕДАН се односи на ту изјаву. Да несрећа буде већа, коментар је подругљив и упућен од стране човека исламске вероисповести (што закључујем из његовог имена). НИЈЕДНА реплика није дата на овај коментар! Коментари су углавном или врло позитивни или врло негативни али у мањем броју. Несхватљиво је да је ово прошло тако незапажено. Заиста желим да верујем да др Деретић није мислио на ''истребити''. У супротном, далеко било, ова изјава може да послужи као нека врста пробног балона, па ако осују критике, онда има простора за повлачење а ако не, онда може да се иде даље. А где? Да се Православље замени старом дивонијом? Да ли се то ваља иза брда?

Молим уредништво ''Борбе за веру'' да овоме посвети посебну пажњу у неком од својих следећих текстова.

Од Бога вам здравље,

Братислав!

Последњи пут ажурирано ( уторак, 16 јануар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 123 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.